Utställningen visades på Nationalmuseum Jamtli i Östersund.
Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater: viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. I utställningen kunde besökaren möta konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.
Utställningen på Nationalmuseum Jamtli handlade om relationerna mellan Sverige och Europa under 1700-talet inom bildkonst och konsthantverk. Den tog besökaren med genom ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hängde nära samman med politik och diplomati.
Besökaren fick bekanta sig bland annat med nya idéer och konstnärer som kom från Frankrike till Sverige för att delta i bygget av det nya kungliga slottet i Stockholm i början av seklet. Hen fick också titta närmare på den direkta påverkan som kung Gustav III hade på kulturen under senare delen av århundradet.
Samtidigt som fransmännen kom till Sverige reste svenskarna ut i Europa. Flera konstnärer gjorde karriärer som hovmålare. Utöver konstnärliga talanger bidrog social begåvning och sinne för affärer till positioner i samhällets toppskikt. Den klarast lysande stjärnan var Alexander Roslin, som efter bara ett drygt år i Paris (1753) valdes in som ledamot i den franska konstakademien. På hemmafronten skildrade konstnären Pehr Hilleström vardagliga scener från såväl bruksmiljöer som kök och salonger.
Utställningen tog upp teman som krig och diplomati, handel och vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser. Besökaren mötte konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffmann, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda.
Cirka 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst visades: porträtt, landskaps- och stillebenmåleri, vardagliga interiörbilder, men även teckningar, unika skisser och ritningar, som aldrig tidigare ställts ut. Dessutom ingick porslin och fajans, guldsmide samt möbler och andra konsthantverksföremål.
Nationalmuseum Jamtli
Nationalmuseum Jamtli öppnade 17 juni 2018 och är en arena för konst- och designupplevelser i Östersund där Jamtlis prisbelönta pedagogik kombineras med Nationalmuseums unika samlingar och kunskap.
Se Jamtlis webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.