Helmer Osslund är känd som de norrländska landskapens målare. Här visar vi tre målningar med motiv från olika årstider, varav minst ett landskap från Ångermanland. Osslunds känslighet inför naturens färger kommer till uttryck särskilt väl i de målningar som är uttalade årstidsskildringar.
Den första målningen, Islossning vid Faxälven, är en skildring av våren.
I Sommarafton vid Kallsjön stämmer kvällssolen landskapet i en knappt skönjbar rosa ton som gör snön till en del av sommaren istället för en rest av vintern. Framställningen av landskapet framstår som avsiktligt behärskad och ger tillsammans med den spegelblanka vattenytan bilden en stillhet som övertygande förmedlar magin hos detta slags nordiska sommarkvällar.
År 1910 utförde han utsikten över Ångermanälven från Storberget i Nordingrå. Målningen fick en guldmedalj då den ställdes ut på världsutställningen i San Francisco 1915. Osslund återkom senare till motivet och gjorde sammanlagt fem versioner, med olika tillägg och förändringar av färg och motiv. Endast den första versionen var utförd inför motivet – på åtta smörpappersark, senare överförda till duk.