Finns det ett gemensamt uttryck i det nordiska porslinet? Utställningen AfterGlow på Gustavbergs Porslinsmuseum undersökte frågan i vilken tretton nutida keramiker, verksamma i Norden, har bjöds in för att närma sig porslinsindustrins historia ur ett konstnärligt perspektiv och göra nytolkningar av formtraditionen.
När den europeiska porslinstillverkningen startade på 1700- och 1800-talet imiterade mönstren blåvitt kinesiskt porslin. De nordiska porslinsfabrikernas sortimentet särskilde sig inte nämnvärt från andra tillverkares. Med tiden anlitade fabrikerna egna konstnärer och gravörer och dekorerna fick en lokal prägel, ofta med utgångspunkt i den nordiska naturen. Porslinstillverkningen idag förläggs alltmer utanför Norden, medan mönster och design i allt högre grad riktar sig till en internationell publik.
Porslin i ny form
Inom ett nordiskt samarbetsprojekt bjöds keramiker från Sverige, Finland, Norge och Danmark in till att skapa en utställning. Inför projektet deltog de tretton keramikerna i masterclasses, workshoppar och de var ”artist-in-residence” varvat med studiebesök på olika museer. De delade med sig av sina tekniska och konstnärliga erfarenheter sinsemellan och en dialog har uppstått mellan konstnärer och formspråk och över landsgränser och tid. De nordiska porslinsmuseernas samlingar har fungerat som resonansbotten för den konstnärliga processen. I efterglöden, ”the after glow”, av porslinsindustrins historia har nya former skapats på platserna där keramikugnarna gått varma i århundraden. Resultatet av projektet var utställningen AfterGlow, en facetterad nutida blick och reflektion över porslinets historiska betydelse, dess konstnärliga potential och relevans idag.
Deltagande keramiker
Deltagande keramiker var Ann-Britt ”Amba” Haglund och Karol Zarbock från Sverige, Kirsi Kivivirta, Pauliina Pöllänen och Veera Kulju från Finland, Mette Hannemann, Michael Geertsen, Ane Fabricius Christiansen och Anne Tophøj från Danmark samt Andrea Scholze, Martin Woll Godal, Irene Nordli och Heidi Bjørgan från Norge.
Gustavsbergs Porslinsmuseum är en del av Nationalmuseum.
Besöksinformation
Se Gustavsbergs Porslinsmuseums webbplats för information om öppettider, biljetter och mer om utställningen och projektet.