Forsknings- och utvecklingsprojektet Användbara auktoriteter för datadriven samlingsforskning utreder om och hur sammanlänkade kulturarvsdatamängder kan öka forskning på digitaliserade kulturarvsamlingar samt om Wikidata är en lämplig plattform för att länka samman olika auktoriteter och vokabulärer.
Inom projektet görs detta genom att utveckla en metod för att göra svenska auktoriteter kompatibla med varandra och därmed även öka museisamlingars semantiska interoperabilitet.
Tidplan
2021–2023 (pågående)
Medverkande institutioner
Nationalmuseum
Statens historiska museer
Wikimedia Sverige
Finansiering
Projektet finansieras med medel från Riksantikvarieämbetets forskning- och utvecklingsanslag.
Projektets mål
Det har tidigare varit svårt att med noggrannhet söka, hitta i eller analysera information i samlingar från olika museum, trots att innehållet ofta överlappar tematiskt. Problemet grundar sig i sättet museer registrerar sin data. Samlingsförvaltningsdatabaserna är inte semantiskt interoperabla. De är institutionsspecifika inom system som är slutna utan förmåga att automatiskt utväxla information. Projektets syfte är att genom sammanlänkning av kulturarvssamlingar förbättra för forskare, andra användare och maskiner att söka i samlingsdata som finns registrerade i olika system.
Projektet undersöker och generaliserar en metod som sedan sprids för att göra det möjligt för andra museer göra samma typ av sammanlänkning. Denna spridning ökar kunskapen och datakompetensen på Sveriges museum, speciellt om länkade öppna data. Målet är att projektet ska skapa en grund för fortsatt arbete med att tillgängliggöra samlingarna genom arbete med länkade öppna kulturarvsdata inom museerna i Sverige även efter projekttidens slut.
Om projektet
Sammanlänkningen av Nationalmuseums och Statens Historiska Museers samlingar görs via Wikidata som växel. Wikidata är en fri och öppen databas för länkade öppna data. Det är en global och ständigt växande plattform. Genom att koppla auktoriteter i vardera institutions databas till motsvarande objekt på Wikidata bekräftas att det är samma person, händelse eller plats som menas.
Projektet gör att de medverkandes data blir öppen, fritt tillgänglig och länkas samman, inte bara mot varandra utan även till data från andra museum eller aktörer som har sin data uppladdad mot Wikidata. Det skapar möjligheter att se fler och nya kopplingar mellan olika samlingar på olika institutioner. Till följd av detta uppkommer nya insikter i den data som finns i museets egen samling vilket gör att museerna får större och bättre översikt över sin egen samling och dess relationer till andra samlingar.
På sikt gör deltagande i användning och uppladdning av länkade öppna data att samlingar i högre grad blir enklare att forska på. Forskare, och privatpersoner, kan undersöka, visualisera och ladda ner data tvärs över institutionsgränser. Som privatperson betyder projektet att mer information om de deltagande museernas samlingar blir tillgänglig för allmänheten och att nya vägar skapas för användaren att söka och hitta i samlingarna.
Relevanta länkar
Projektet i Riksantikvarieämbetets FoU-katalog
Kontakt
elin.eriksson@nationalmuseum.se
Bilden högst upp på sidan visar en visualisering inom projektet. Den är skapad av Albin Larsson.