Anna-Clara och Thomas Tidholm gästar Nationalmuseum för ett samtal om hur Resan till Ugri-La-Brek kom till, deras tankar om bilderboken som konstform, att skriva om döden för barn, inspiratörer i historien och vad det innebär att originalen är en del av ett museums samlingar.
Tid: Torsdag 18 april kl 18:00–19:00
Plats: Södra ljusgården, entréplan
Fri entré. Ingen förbokning, begränsat antal platser.
Thomas och Anna-Clara Tidholm är två av Sveriges främsta barnbokskreatörer. Tillsammans har de gett ut fler än 25 böcker som med ett finstämt samspel mellan Thomas texter och Anna-Claras bilder skapat bilderboksmagi.
I mars 2024 kom deras banbrytande bok Resan till Ugri-La-Brek från 1987 ut i en nyutgåva. Originalen skapade med akvarell, färgkritor och tusch finns i Nationalmuseums samlingar och med nytagna fotografier har Alfabeta förlag kunnat göra boken tillgänglig för nya generationer barn.
Kvällens samtal
Torsdagen den 18 april kommer Anna-Clara och Thomas till Nationalmuseum för ett samtal om hur Resan till Ugri-La-Brek kom till, deras tankar om bilderboken som konstform, att skriva om döden för barn, inspiratörer i historien och vad det innebär att originalen är en del av ett museums samlingar.

Thomas och Anna-Clara Tidholm. Foto: Po Tidholm
I samtalet deltar även bilderbokskunniga Erik Titusson, förlagschef från Alfabeta, och Daniel Prytz, intendent på Nationalmuseum med ansvar för barnboksillustrationer. Kvällens samtal hålls samman av Lena Eriksson, chef för pedagogik på Nationalmuseum.
Bokförsäljning och signering
Direkt efter samtalet, kl 19:00–19:15, är det möjligt att köpa Resan till Ugri-La-Brek och få den signerad av Anna-Clara och Thomas Tidholm.
Om Resan till Ugri-La-Brek
Boken berättar om syskonen Hinken och Myran som upptäcker att deras morfar Jonte har kommit bort och bestämmer sig för att leta reda på honom. Med på resan tar de hunden Strunt. Boken belönades med Expressens barnbokspris Heffaklumpen. "För en modern saga i ord och bild som med stor poetisk kraft, humor och värme gestaltar eviga livsfrågor; en berättelse om livet och döden sedda ur barnens mytologiska vidvinkelperspektiv." Den blev även belönad med Deutsche Jugendliteraturpreis 1991.
Om Anna-Clara Tidholm
Född i Stockholm, bosatt i Arbrå i Hälsingland sedan 40 år. Förutom de böcker hon skapat med sin man Thomas Tidholm har hon arbetat med andra författare, som Barbro Lindgren och Ulf Nilsson med vilken hon gav ut den Augustprisbelönade bilderboken Adjö, Herr Muffin 2002. Hon är också uppskattad för sina böcker för de allra minsta barnen, allra mest känd är kanske Knacka på! och under senare år har hon också arbetat med utställningar för barn, Hela Livet Förr i Tiden och även med animerad film.
Om Thomas Tidholm
Född i Örebro, uppvuxen i Stockholm och sedan 70-talet bosatt i Arbrå i Hälsingland. Han är poet och dramatiker, skriver för både vuxna och barn och samarbetar gärna med andra. Vid sidan av samarbetet med hustrun Anna-Clara så har han arbetat med konstnärer som Karin Mamma Andersson och musiker som Peter Bryngelsson. Hans diktsamling Jordlöparens bok Augustprisnominerades 2020 och sommaren 2024 är han tillsammans med Lina Ekdahl aktuell med boken Hur var det i Söderköping?
Om Erik Titusson
Erik Titusson är förlagschef för Alfabeta och Lilla Piratförlaget. Alfabeta grundades 1978 av Dag Hernried, och är i dag ett systerförlag till Lilla Piratförlaget. Förlagen ger ut barn- och ungdomslitteratur, dels svenska originalutgåvor, dels böcker i översättning.
Om Daniel Prytz
Daniel Prytz är intendent vid samlingsavdelningen på Nationalmuseum med ett särskilt ansvar för 1700-talets måleri, teckningar och grafik. Han har även i uppdrag att förvalta det ansvar som Nationalmuseum har inom området bilderboksillustrationer. I museets samling finns originalen till många klassiska bilderböcker, som Ivar Arosenius Kattresan, Elsa Beskows Tomtebobarnen och Anna-Clara och Thomas Tidholms Resan till Ugri-La-Brek.
Om Lena Eriksson
Lena Eriksson är chef för pedagogik på Nationalmuseum med ett rikt programutbud för såväl barn som vuxna. Under åren på sin tidigare arbetsplats, Nordiska Akvarellmuseet, deltog hon i flera större projekt kring bilderboken som konstform – med produktion av utställningar och seminarier samt i det redaktionella arbetet med en bilderbokspoetik: En fanfar för bilderboken som gavs ut 2013.
Det finns inga kommande händelser