Packa en mumsig matsäck och gör en utflykt till en äng. Möt rikedomen av blommor, växter och dofter runtom dig. Inspireras av det vilda i naturen och gör dina egna mönstertryck.
Man kan upptäcka massor av olika arter bland växtligheten. Det är inte bara sommarblommor som trivs på en äng, du kanske till och med ser och hör några små kryp, fjärilar och fåglar? Hur många olika färger och former hittar du bland växterna? Och hur många olika djur? Vad finns det egentligen runt dina fötter, längst ner på marken? Har du ett förstoringsglas med dig så ser du den allra minsta lilla bladlus tydligt!
Franks flora och fauna
Arkitekten och formgivaren Josef Frank skapade mönster till textilier och tapeter på 1930-talet. Han var riktigt inspirerad av naturen och olika växter och blommor. I hans mönster blandas blommor, fjärilar, små djur, insekter, exotiska växter, frukter och annan växtlighet. Han reste mycket i fantasin och i hans mönster kunde han blanda exotiska blommor från regnskogar och växter som vi känner igen i Sverige med rena fantasiblommor.
Att se på hans mönster kan kännas som en blandning av dröm och verklighet! Här nedanför ser du tygtrycket Svenska vårblommor.
Hemmafix: Tryck ett eget mönster med inspirationen från blomsterängen
En blomsteräng kan krylla liv! Blommor, växter, småkryp, fåglar…vilka mer bor på din äng?
I ett mönster är det typiskt att en form eller en bild upprepas gång efter gång efter gång.
Ibland ser man mönster där saker sitter uppradade i ordning, ibland är de placerade friare och huller om buller. Du bestämmer själv hur ditt mönster ska se ut.
Man kan skapa ett mönster genom till exempel olika trycktekniker som stämplar, schabloner eller liknande, som gör att samma form går att göras flera gånger.
Du behöver:
- Papper, stort eller litet
- Sax, mattkniv
- Penslar
- Färg, exempelvis flytande täckfärg, färgpuckar eller vattenfärg
- Tjockare papper eller kartong till schablon
- Saker man kan göra ett tryck med. Du kanske har hört talas om potatistryck? Man kan använda även andra grönsaker eller frukt som en stämpel, som till exempel en morot, ett äpple eller ett päron.
Välj former som du tycker är inspirerande. Man kan även plocka saker från naturen som man kan göra ett tryck med: blommor, platta stenar eller blad från växter. Testa gärna olika!
Tips: Du kan även trycka mönster med en tvättsvamp som du klipper till en form, eller med en torr disktrasa som du kan klippa i mönster eller i bitar. Eller vad sägs om att göra ett mönster genom att dutta färgen på pappret med en diskborste?
Gör så här:
Du kan testa olika sätt att trycka färg på pappret i valfri ordning.
Fundera på hur du vill att ditt mönster ser ut: blandad och fritt eller ordning och reda?
Tänk på att man kan trycka färgen lager på lager på pappret. Då är det viktigt att alltid låta ett lager torka innan man fortsätter trycka nästa lager – då blir ytorna skarpa och tydliga.
När du ska trycka med en grönsak ska du först dela den, pensla färgen på den släta skärytan och sen stämpla på pappret. Man får kanske några stycken tryck, sen får man lägga till mer färg.
När du gör en schablon kan du klippa eller skära ut en valfri form ur en kartong eller en torr disktrasa. Lägg sedan schablonen på pappret och sprid färgen i den tomma ytan genom att dutta med en svamp eller måla med en pensel.
Upprepa!
Tips: Du kan låta delar av mönster lägga sig över varandra. Använder du genomskinliga färger så är det ett sätt att även blanda färger och former.
Vill du göra långa slingrande mönster så kan du helt enkelt använda färgpennor eller penslar och teckna eller måla med fri hand.
Fler tips från Ateljén
Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.