Samtal 1: Varje bok behöver ett ansikte
Torsdag 3 april, kl. 11:00
Medverkande: Irma Boom, Stefania Malmsten, Susanna Nygren Barrett
Moderator: Gunnar Bolin
Formgivning är en konstform i sig och för litteraturen är omslagens utformning ett sätt att visa dess rätta ansikte. Vi har samlat några av världens främsta formgivare i ett samtal om vad form är för dem, om formgivning som konsthantverk och om det tryckta formatet.
Samtalet genomförs på engelska.
Samtal 2: Att skriva någon annans historia
Torsdag 3 april, kl. 11:55
Medverkande: Nina Stritzler-Levine, Marika Bogren och Ulrica Sievert
Moderator: Gunnar Bolin
Estrid Ericson, Josef Frank och Tyra Lundgren är tre formgivare som satt tydliga avtryck i designvärlden. Nu har deras levnadshistorier samlats i en och samma bok. Författarna berättar om processen för att skriva någon annans historia och hur nya fakta kan förändra bilden av personen.
Samtalet genomförs på engelska.
Samtal 3: Faster Estrid
Torsdag 3 april, kl. 13:30
Medverkande: Fanny Zaabi Behrer och Nina Stritzler-Levine
Moderator: Gunnar Bolin
Estrid Ericson var inte bara entreprenör och Svenskt Tenns ansikte utåt, hon var en dedikerad läsare, engagerad resenär, formgivare och samlare. Ett nära samtal kring hur man värnar om och bevarar en ikons minne, historia och betydelse.
Samtalet genomförs på engelska.
Samtal 4: Formgivning, hantverk och forskning – Svenskt Tenn och stiftelsen
Torsdag 3 april, kl. 14:10
Medverkande: Cecilia Wikström, Nina Stritzler-Levine, Therese Lindahl
Moderator: Gunnar Bolin
Sedan 1975 ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers stiftelse, som bland annat stödjer vetenskaplig forskning och undervisning, svensk heminredning, och främjar olika kulturprojekt. Hur påverkar ägandeformen Svenskt Tenns verksamhet och vilken nytta genererar företagets överskott i praktiken? Hör stiftelsedirektör Cecilia Wikström i ett samtal med Nina Stritzler-Levine och Therese Lindahl, forskare vid Beijerinstitutet.
Samtalet genomförs på engelska.
Samtal 5: Josef Franks kreativa liv i exil – och att skapa i kris
Torsdag 3 april, kl. 15:10
Medverkande: Thommy Bindefeld, Joanna Rubin Dranger, Kerstin Wickman
Moderator: Gunnar Bolin
När Josef Frank levde i exil förändrades hans kreativa process. Under tiden i New York (1941-1946) skapade Frank några av sina mest välkända och fantasifulla mönster. Han drömde sig bort i böcker om exotiska fåglar som han hittade i bokhyllorna och såg det vackra i en amerikansk tunnelbanekarta. I tider av kris är han inte ensam om att vilja fly verkligheten. Krigsåren under andra världskriget rymmer en rad kreatörer som har förändrat designvärlden för alltid.
Samtalet genomförs på svenska.