En 200 år gammal målning har ofta en brokig historia. Den har bytt ägare, råkat ut för skador och ibland till och med omarbetats. Denna historia är sällan möjlig att studera med blotta ögat, men med modern teknik går det att avslöja det mesta.
I samband med utställningen Dansk Guldålder undersöktes en studie av Christoffer Wilhelm Eckersberg, målad i Rom 1815. Hur hade konstnären gått tillväga? Vad hade målningen varit med om efter det att Eckersberg tog med sig den tillbaka till Köpenhamn? Väl dold under färglagren framträdde en figur som visade vägen till en intressant historia.
De tekniska analyserna av målningen gjordes av Nationalmuseum i ett nära och mycket lyckat samarbete med Statens Museum for Kunst/Centre for Art Technological Studies and Conservation (CATS).
På upptäcktsfärd i färglagren
Den dolda historien - det forskningen kan berätta
Här berättar vi hur vi använt olika metoder för att avbilda och analysera materialen i Eckersbergs målning Klostergården i S. Maria in Aracoeli som visas i utställningen Dansk Guldålder våren 2019. Resultaten av undersökningen presenteras i detalj.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härDansk guldålder
Utställningen Dansk guldålder visar det allra bästa av dansk måleri från åren 1800–1864. Den pågår 28 februari–21 juni 2019. Här kan du se bilder på ett urval av verken och läsa mer om utställningen.