”Vem är förresten fri?” är en utställning som närmar sig ett av det tidiga 1900-talets märkligaste konstnärskap. Ivan Aguélis (1869–1917) måleri har inspirerat generationer av svenska målare. Genom 29 av konstnärens brev skapas en konstnärlig berättelse om en ”augélisk” resa.
Ivan Aguélis målningar har ofta visats men hans mycket omfattande skrivande, artiklar och korrespondens, har förblivit mindre känt. Genom att Aguéli tillbringade sitt vuxna liv i Frankrike och Egypten är det till största delen på franska, vilket gjort det svårtillgängligt för svenska läsare.
Under fem år har Claire Roudenko-Bertin, konstnär och professor vid École Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy, tillsammans med sina studenter genomlyst och bearbetat den franskspråkiga delen av Aguélis personarkiv, som tillhör Nationalmuseum. För dessa unga konstnärer blev det en omstörtande erfarenhet att komma i kontakt med denna korrespondens, så rik vad gäller liv, konst och tänkande. På grund av pandemin inriktades det senaste årets arbete på de tjugonio brev som Aguéli 1894 skrev till den finske målaren Werner von Hausen från häktet i Paris, där han satt fängslad anklagad för samröre med anarkister. I ett av dessa, daterat 14 juli, ställer han den fråga som nu fått särskild aktualitet: Vem är förresten fri?
Att detta arbete nu visas i Gamla biblioteket, inrättat av konstnären och överintendenten Richard Bergh, är helt följdriktigt. Bergh var den ende som under Aguélis levnad gav ett officiellt erkännande genom att införliva en målning med museets samlingar. I utställningen ingår arbeten av både studenter och andra konstnärer som på olika sätt anslutit sig till projektet. Med sina egna verk har Roudenko-Bertin skapat utställningens övergripande struktur och upprättat formella och konceptuella anknytningar som låter var och en ta plats inom en helhet. Det har aldrig handlat om att illustrera arkivets handlingar, utan om att svara på dem med konstnärliga verk. Utställningen bildar berättelsen om en ”aguélisk” resa som är på en gång individuell och kollektiv.
Utställningen visas i Gamla biblioteket på mellanplan mellan 21 augusti – 20 december.
Fri entré.