Ta del av konsthistorien tillsammans med Nationalmuseums experter. I höstens nya föreläsningsserie kan du lära dig mer om hur konst och design både har speglat och påverkat samhällsutvecklingen genom historien.
Konst och design är visuella uttryck som är nära knutna till den kulturella, ekonomiska och sociala utveckling som har präglat respektive period i historien. I den här föreläsningsserien går vi på djupet i olika epoker och reflekterar över frågor som "När blev konst en handelsvara?", "Varför har vi konstmuseer?", "Vilken roll spelade designen i skapandet av folkhemmet?". Med utgångspunkt i Nationalmuseums samlingar berättar våra experter om hur konst och design både har speglat och påverkat samhällsutvecklingen genom historien.
Föreläsningarna om 1700- och 1800-talen, i november och december, påannonseras efter sommaren.
Epokföreläsningar hösten 2024
Epokföreläsning: Renässans i en växande värld, 1500-tal
Först ut i höstens nya föreläsningsserie är renässansen. Vi ser närmare på den tidens moderna konst, exklusiva textilier, teknik och konst i förening, samt vad som var nytt under Vasaättens era. Eva-Lena Karlsson och Micael Ernstell berättar.
Epokföreläsning: Barocken – intimitet och propaganda, 1600-tal
Greger Sundin och Martin Olin berättar om barockens många sidor under en turbulent tid.
Epokföreläsning: Förnuft och känsla – konst i upplysningens och revolutionernas tidevarv, 1700-talet
Krig, utvidgad världshandel och kolonialism – detta är bara några av de många världsomvälvande händelser som präglat 1700-talet. Daniel Prytz och Anders Svensson berättar.
Epokföreläsning: Det moderna livet – konstens förändrade verklighet, 1800-talet
Följ med Nationalmuseums intendenter Carl-Johan Olsson och Linda Hinners till uppfinningens och förändringens tid – 1800-talet!