Kalla kriget, framgångsoptimism, traditioner och färgrik förnyelse: faktorer som har präglat såväl samhälle som konst och design från andra världskrigets slut till idag. I den sista i serien av epokföreläsningar tittar vi närmare på hur detta speglas i Nationalmuseums samlingar. Sara Borgegård Älgå och Eva-Lena Karlsson berättar.
Tid
Fredag 11 april kl 15:30–16:30
Insläpp från kl 15:00, fritt platsval
Biljetter
Gratis, begränsat antal platser, förboka plats
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Om föreläsningen
Den sista i raden av epokföreläsningar utgår från de områden inom vilka Nationalmuseum samlar konst från 1900-talet: design, konsthantverk och porträtt.
Tiden omedelbart efter andra världskriget präglades i Sverige av framgångsoptimism och tro på ny teknik, samtidigt som det kalla kriget lurade under ytan. Inom designområdet följer vi utvecklingen från efterkrigstidens funktionella design via det färgrika 1970- och 1980-talen till dagens hållbara och socialt medvetna lösningar.
Inom porträttkonsten dominerades de officiella porträtten vid 1900-talets mitt av män i kostym och kvinnor i dräkt, med tendenser till större frihet bland själv- och vänporträtt. Experimentlusten ökade under de kommande decennierna, i synnerhet under 1960- och 1970-talen. Porträttgenren är dock seg till sin natur, så än idag lever 500-åriga traditioner kvar parallellt med nyskapande, ibland i ett och samma verk.
Om föreläsarna
Eva-Lena Karlsson är intendent vid Samlingsenheten med Statens porträttsamling vid Nationalmuseum.
Sara Borgegård Älgå är intendent i pedagogik med särskilt fokus på konsthantverk och design på Nationalmuseum.
- fredag 11/415:30–16:30