Projektet Ett nätverk av platser undersöker möjligheterna att skapa en metod för forskare, andra användare och maskiner att med precision och tillförlitlighet utforska och analysera kulturarvsdata utifrån geografisk information. Syftet är att utreda om platsinformation som länkade data stimulerar ny datadriven forskning på samlingar från olika institutioner.
Tidsplan
2024–2025
Medverkande institutioner
- ArkDes
- Nationalmuseum
- Tekniska museet
- Antikvarisk-topografiska Arkivet vid Riksantikvarieämbetet (ATA)
- Wikimedia Sverige
Finansiering
Projektet finansieras av Rikantikvarieämbetets Forskning- och utvecklingsmedel
Om projektet
Det är idag mycket svårt för forskare att med precision söka, hitta i eller analysera information i samlingar från olika museer och arkiv. Information om enskilda kulturmiljöer och bebyggelse, till exempel bygglovsritningar, kulturhistorisk dokumentation, arkitektskisser, fotografier eller konstverk kan finnas utspritt över ett flertal institutioner. Informationen följer oftast institutionsspecifika dokumentationsstandarder och presenteras sällan på andra sätt än fritext. Forskare och allmänhet måste därför sätta sig in i varje samlings dokumentationsmodell och dess tillhörande system för att få ut användbar information, vilket gör det svårt att hitta material om samma plats eller bebyggelse hos olika institutioner.
Med hjälp av länkade öppna data för plats- och bebyggelseinformation blir det enklare att överblicka vad som finns dokumenterat och bevarat och gör det enklare för forskare och allmänhet att hitta, förstå, analysera och använda relevant information på tvärs över olika institutioners samlingar. Detta uppnås genom att omvandla institutionsspecifik information till länkade öppna data. Genom att länka samman samlingarnas information med hjälp av kontrollerade vokabulärer utvecklas en metod för att göra plats- och bebyggelseinformation från olika institutioner kompatibla med varandra.
Sammanlänkningen sker via plattformarna Kulturnav, K-samsök och Wikidata. Genom fallstudier med hjälp av ett urval av projektorganisationernas samlingar prövas de nya sammanlänkningarna och metodens värde. I projektet ingår också att med hjälp av visualiseringar underlätta förståelse av annars ogreppbara och abstrakta datamängder samt visa på möjligheterna med länkad öppna bebyggelsedata. Ett ytterligare syfte är att höja kompetensen om länkade data och dess potential inom kulturarvssektorn genom föreläsningar och workshops.
Projektet är ett samarbete mellan Nationalmuseum, ArkDes, Tekniska museet, Antikvariska-Topografiska-Arkivet och Wikimedia Sverige. Projektet finansieras av medel från Riksantikvarieämbetets forsknings- och utvecklingsanslag och pågår 2024 och 2025.
Relevanta länkar
Projektet i Riksantikvarieämbetets FoU-katalog