Carl-Johan Olsson, kurator för utställningen Romantiken – ett sätt att se ger en introduktion till romantiken och hur den påverkar oss ännu idag. Fullbokat. Väntelista finns, se nedan.
Tid
Torsdag 10 oktober kl 18:00–19:00
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Kostnad
Kostnadsfritt
Biljetter
Evenemanget är fullbokat. Väntelista, där du kan skriva upp dig, kommer att finnas på plats i museet från kl 17:30 på föreläsningsdagen.
Online-föreläsning
Om du inte har möjlighet att delta i kvällen föreläsning kan du istället delta i online-föreläsningen, onsdag den 6 november kl 18:00–18:45.
Följ med på en resa genom romantikens bildvärld och möt konstnärer, författare och tänkare.
Romantiken är mycket mer än en period i historien. Romantiken är ett sätt att förhålla sig till världen som etablerades omkring sekelskiftet 1800 men som betyder mycket ännu i vår tid. Romantikerna ville befria individen och låta den enskilda människan forma sin egna världsbild, med det inre känslolivet som en lika giltig utgångspunkt som lagar och vetenskapliga fakta. En nästan ofattbart radikal ambition som skulle kräva en omstart av den mänskliga blicken. En enorm rörelse där bildkonst, litteratur och filosofi spelade en nyckelroll för att göra upp med tidigare generationers ideal och idéer.
Romantikens bildvärld är en som skrämmer och lockar, som öppnar sig mot okända rum i mörker, dimma och ljus. Men som förvandlar också bagateller till poesi. Som stimulerar sökande och längtan, som blottar medvetandets djup och som kalibrerar vår sensibilitet. En bildvärld där gränserna mellan konst, fantasi och verklighet närmar sig upplösning. En bildvärld som var med om att lägga grunden till det fria samhället. Intendent Carl-Johan Olsson berättar.
Carl-Johan Olsson. Privat foto.
Om föreläsaren
Carl-Johan Olsson är intendent för 1800-talets bildkonst på Nationalmuseum. Han är kurator för höstens utställning Romantiken – ett sätt att se.
Det finns inga kommande händelser