Var med och säkra kulturarvet för alla!

Nyöppnade Nationalmuseum är ett museum för alla. Museibyggnaden i Stockholm har genomgått en omfattande renovering och öppnade i oktober 2018. Under det första öppna året hade museet över en miljon besök vilket är tre gånger så mycket jämfört med innan renoveringen. I Orvesto Passion 2019 hamnar museet högst upp bland kulturinstitutioner som svenska folket vill besöka.

Vi vill utveckla berikande samarbeten med näringslivet och långsiktiga relationer med sponsorer och partner. Vi tror att museet kan nå ännu fler, forska mer och berika fler liv med konstupplevelser än vad vårt statliga ramanslag räcker till. Vill ditt företag vara med?

Museet kan erbjuda unika lokaler, intressanta visningar, specialskräddade program, en helt särskild barnverksamhet mitt i centrala Stockholm - och kanske har du idéer om vad vi skulle kunna utveckla tillsammans? Sponsorer och partner erbjuds kund- och medarbetarevent, konferenser, mingelarrangemang, middagar och workshoppar. Som sponsor och partner får du även biljetter till temporära utställningar, inbjudningar till vernissager samt synlighet gentemot en stor publik.

Nationalmuseum har en väl etablerad partnerpolicy, standardavtal för samarbeten på årsbasis såväl som inom projekt och god kännedom om långa och berikande relationer inom kultursponsring. Det är viktigt för oss att varje samarbetspartner får utbyte av museet. Därför skräddarsyr vi alla samarbeten.

Exempel på behov museet har, där företag kan hjälpa till:

  • Sponsra en hel eller delar av en tillfällig utställning. Till de tillfälliga utställningarna lånar vi in konst från hela världen. Är utställningens tematik intressant för företaget, är ett populärt alternativ att vara huvudsponsor för en utställning. Ett något mindre men viktigt engagemang kan vara att sponsra enstaka inlån som har kostsamma transporter, exempelvis inlån från USA.
  • Finansiera en ung forskare. Nationalmuseum har en egen forskningsavdelning. Vi vill anställa fler unga forskare för att säkerställa återväxt inom såväl museet som Sverige. Vi har ett antal projekt igång som alla berör vårt konstvetenskapliga uppdrag: konst från 1500-1900 och design från 1500-nutid.
  • Möjliggör streaming och livesändning av prestigeföreläsningar. Museet saknar i nuläget teknik för att spela in föreläsningar. Med möjlighet till livestreaming såväl som inspelade föreläsningar kan vi nå ut med våra prestigeföreläsningar till en internationell publik. Vi skulle också vilja tillgängliggöra löpande verksamhet gentemot besökare som av olika anledningar inte kan ta sig till museet.
  • Sponsra en bok. Vi publicerar kataloger till utställningar, publicerar forskningslitteratur och böcker om konst.
  • Hjälp oss att ta fram nya digitala lösningar. Museet har inte möjlighet att satsa på digital spjutspetsteknik eller testutveckling. Vi ser däremot att vi med rätt partner med personalkompetens inom programmering och digital utveckling skulle kunna ta fram expertimentella lösningar för digitala museibesökare. Några saker vi är i behov av: hjälp med att integrera Location Aware technology i appen, 3-d skrivare för att tillgängliggöra våra 3D scans och en ny portal istället för collection.nationalmuseum.se.

Vi tror att museibesök och samtal om konst bidrar till socialt välbefinnande, att vår forskning och hur vi delar med oss av våra kunskaper är med och säkerställer god utbildning samt att museer som demokratiska institutioner bidrar till inkluderande samhällen. Läs mer om FN:s globala mål här: https://www.globalamalen.se/


Kontakt

Peppe Bergström Hesselbom, ansvarig företagssamarbeten och sponsorer
peppe.bergstrom.hesselbom@nationalmuseum.se
08-5195 4446