Hur påverkades finländska bildkonstnärer av Pierre Bonnard och fransk konst i 1900-talets Finland? Susanna Petersson berättar i detta föredrag, som anordnas av Finlandsinstitutet i samarbete med Nationalmuseum.
Tid
Fredag 21 mars kl 15:30–16:30
Kostnad
Gratis
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Ingen förbokning, begränsat antal platser
Om evenemanget
I Nationalmuseums utställning Bonnard och Norden visas verk av tre finländska konstnärer, Ellen Thesleff, Magnus Enckell och Yrjö Ollila, som alla ingick i den så kallade Septem-gruppen. Gruppen bildades 1912 i Finland för att manifestera intresset för Pierre Bonnard och fransk konst.
Yrjö Ollila, Landskap från Korpilahti, 1913. Olja på duk. Foto: Kansallisgalleria | Finlands Nationalgalleri/Hannu Pakarinen
I föreläsningen berättar docent Susanna Pettersson, VD för Finska Kulturfonden och tidigare överintendent på Nationalmuseum, om hur det nya sättet att måla togs emot i 1900-talets Finland. Efteråt blir det samtal mellan Pettersson och Finlandsinstitutets direktör Wivan Nygård-Fagerudd, samt möjlighet till publikfrågor.
Susanna Pettersson. Foto:Anna Danielsson/Nationalmuseum
Om föreläsaren
Fil. doktor och docent Susanna Pettersson är VD för Finska Kulturfonden. Hon var tidigare överintendent och chef för Nationalmuseum i Stockholm samt chef för Ateneum i Helsingfors.
Mer i samarbete med Finlandsinstitutet
Lördagen den 22 mars kl. 14:00–16:30 anordnas det även en finskspråkig konstworkshop och guidad visning av utställningen i samarbete mellan Finlandsinstitutet och Nationalmuseum.
- fredag 21/315:30–16:30