I Gamla biblioteket visas material ur Nationalmuseums arkiv- och boksamlingar. Samlingarna rymmer många berättelser om konsten, konstlivet och museets historia och utställningar. Här uppmärksammas också grafisk formgivning och svensk bokkonst.
Utställningar i biblioteket
I Gamla biblioteket visar vi små temautställningar med material framför allt från museets arkiv och konstbibliotek.
Julstämning kring sekelskiftet 1900
Lagom till jul kan du se en liten utställning om en bildskatt från förra sekelskiftet som format våra föreställningar om julens färger, textilier, inredning och traditioner. Välkommen in i jultidningarnas förtrollade värld.
Dead Painters Séance
Bild från spelet Dead Painters Séance.
Spelet "Dead Painters Séance" kan liknas vid en andlig resa i konstens värld. Personer som avbildats i konsten uppenbarar sig här som flyktiga gestalter. De vill lära känna dig för att förmedla kontakt med konstnären som målat av dem. Du väljer att bekanta dig närmare med ett av dessa medier och för att fördjupa er relation svarar du på en rad frågor. Mediet förmedlar dina svar till konstnären. Har du tur får du sedan ett personligt brev med råd och visdomsord från en sedan länge död konstnär.
Spelet finns på plats och kan spelas i Gamla biblioteket från november 2024 till april 2025. Det är utvecklat av Wetgenes, Prekshaa Malu och Priyanka Raju Parulekar. Det är en del av projektet NEO collections.
Hitta till Gamla Biblioteket
Gamla Biblioteket finns på mellanplan, i byggnadens nordöstra hörn. Här ser du Gamla Biblioteket markerat på karta över museet.
Dagens konstbibliotek och arkiv
Idag har bibliotek och arkiv sina publika lokaler på Skeppsholmen. Biblioteket, nu kallat Konstbiblioteket, är Nationalmuseums och Moderna Museets gemensamma bibliotek och ett av Nordens största offentliga specialbibliotek för konst, fotografi och design.
Mer om Gamla biblioteket
Konsten ska vara tillgänglig för alla tänkte Rikard Bergh när han 1915 blev chef för Nationalmuseum. Ett förändringsarbete av museets publika verksamhet skedde. De böcker som samlats genom åren fick ett eget rum och blev mer tillgängliga för såväl personal som för externa besökare. Biblioteksrummet invigdes i maj 1919. Inredningen ritades och tillverkades av Nordiska Kompaniet till en kostnad om 23 782 kronor. År 1984 flyttade biblioteket ut ur museibyggnaden och rummet användes därefter av Nationalmuseums arkiv. Nu har Gamla biblioteket blivit en publik yta och i samband med renoveringen har den ursprungliga inredningen kompletterats och anpassats till vår tid.
Ny design i Gamla biblioteket
Designern Emma Olbers har inrett Gamla biblioteket med fokus på miljö och hållbarhet. Den 100-åriga inredningen är kompletterad med ny design och den fasta bokhyllan har fått montrar för mindre utställningar. Inspirerad av gamla läsesalar och den biblioteksgröna färgen har Olbers skapat ett rum för vila och reflektion.
För att få större dynamik i inredningen har Olbers också bjudit in designbyrån Front och designern Monica Förster till att rita var sin produkt.
Hantverk av hög kvalitet och och miljöhänsyn har varit vägledande i arbetet. Möblerna ska hålla länge, slitas snyggt, gå att renovera och vara enkla att återvinna.