I den tredje visningen i serien Migration och expansion fokuserar vi på den globala handelns avtryck i konsten genom verk från 1600- och 1700-talen.
Tid
Torsdag 13 februari kl 18:00–19:00
Samling
I Skulpturgården, entréplan
Biljetter
210 kr (inklusive entréavgift 160 kr), om du har års-eller frikort, eller om du redan har köpt entrébiljett, kostar visningen 50 kr.
Mer om visningen
Under tusentals år har varor, idéer och kulturer spridits genom omfattande handelsvägar och mellanmänskliga utbyten. Men handelns historia präglas även av stormaktsambitioner, monopol och exploatering av såväl råvaror som människor. Som en direkt följd av sjöfartshandelns utveckling hittar vi material från världens alla hörn i Nationalmuseums samlingar, vilket vittnar om förändrade konsumtionsvanor och exklusiva ideal. Samtidigt kan vi genom bildkonsten bli varse om handelns effekter genom nya motiv och estetiska variationer.
Jan Davidsz. de Heem, Blomsterstilleben med fruktskål och ostron, olja på duk, troligen utförd 1665–1672.
I visningen fokuserar vi på utvalda verk från 1600- och 1700-talet, två sekel som också är de ostindiska kompaniernas storhetstid. Hur utvecklas måleriet och konstmarknaden i 1600-talets Nederländerna? Vilka textilier, material och produkter dyker upp i Europa och vilken påverkan har de på kulturen och samhället i stort? I denna visning undersöker vi relationen mellan handelspolitiska skeenden och konstnärliga uttryck utifrån flera perspektiv.
- torsdag 13/218:00–19:00