Lär känna tre banbrytande drottningar genom Nationalmuseums samlingar! Den första visningen i serien Drottningarnas tid fokuserar på en av 1600-talets mest omdiskuterade monarker – drottning Kristina.
Tid
Fredag 4 oktober kl 15:00–16:00
Biljetter
- 210 kr, entréavgift (160 kr) ingår.
- Du som har årskort, rätt till fri entré eller redan har köpt entrébiljett: köp till visningsbiljett, 50 kr.
Samling
I Skulpturgården, entréplan
Kristina (1626–1689) var en av sin tids mest inflytelserika kvinnor. Hon styrde Sverige från 1644 till 1654 och har blivit känd som en våra mest kontroversiella regenter. Men också som en av de mest lärda – med ett djupt intresse för konst, litteratur och vetenskap samlade hon framstående tänkare och konstnärer vid sitt hov. I drottningens regi genomfördes även det så kallade Pragrovet, då tusentals föremål togs som krigsbyten från Kejsar Rudolf II:s konst- och skattkammare.
Kristina var omtalad för sin intelligens och starka vilja. Hennes abdikation 1654 – följt av konvertering till katolicismen och flytt till Rom – chockade samtiden och befäste hennes plats i historien som en gåtfull, sökande och komplex ledare. I denna visning tittar vi närmare på delar av Pragrovet och fördjupar oss i såväl Kristinas maktspel som konstens roll i 1600-talets Europa.
Sébastien Bourdon, Kristina, drottning av Sverige, 1653. Olja på duk.
Det finns inga kommande händelser