Färger bär på estetiska, politiska och spirituella berättelser som sträcker sig över flera sekel och varierande kulturer. I en serie visningar utforskar vi de tre primärfärgerna och tittar på målningar i samlingarna där de spelar betydande roller. Den här visningen ägnar vi åt färgen blå.
Tid
Torsdag 13 mars kl 18:00–19:00
Kostnad
Visningsbiljett, 50 kr
Fri entré till museet på torsdagar från kl 17:00
Samling
Skulpturgården, entréplan
Om visningen
Med den här serien vill vi hylla färgen i konsten. Primärfärgerna blått, gult och rött får varsin visning och vid varje tillfälle går vi på en såväl sinnlig som kritisk vandring genom samlingarna i museets salar, från 1500-tal till 1900-tal. Vi diskuterar färgernas och pigmentens betydelse genom historien och tittar närmare på målningar där en särskild färg har en viktig roll.
Färgen blå
Blått är på samma gång undvikande och suggestivt. Det är den absolut mest sällsynta primärfärgen som förekommer i naturen, men ändå den dominerande färgen på planeten sett från rymden. Färgen förknippas idag ofta med sorgsenhet, men också med läkande krafter och lugnande stämningslägen. I Nationalmuseums samlingar finner vi bland annat ultramarin, indigo och koboltblått som ger olika nyanser i både målningar och textilier. Blå pigment var länge mycket dyrbara, vilket har medfört starka kopplingar till såväl kunglig makt som till ett av de mest upphöjda motiven i västerländsk konsthistoria – Jungfru Maria.

Sassoferrato, Bedjande madonna, ca 1650. Olja på duk.
Fler visningar i serien Färgernas språk
Färgen gul
Torsdag 27 mars kl 18:00–19:00
Färgen röd
Torsdag 10 april kl 18:00–19:00
Det finns inga kommande händelser