Färger bär på estetiska, politiska och spirituella berättelser som sträcker sig över flera sekel och varierande kulturer. I en serie visningar utforskar vi de tre primärfärgerna och tittar på målningar i samlingarna där de spelar betydande roller. Den här visningen ägnar vi åt färgen röd.
Tid
Torsdag 10 april kl 18:00–19:00
Kostnad
Visningsbiljett, 50 kr
Fri entré till museet på torsdagar från kl 17:00
Samling
Skulpturgården, entréplan
Om visningen
Med den här serien vill vi hylla färgen i konsten. Primärfärgerna blått, gult och rött får varsin visning och vid varje tillfälle går vi på en såväl sinnlig som kritisk vandring genom samlingarna i museets salar, från 1500-tal till 1900-tal. Vi diskuterar färgernas och pigmentens betydelse genom historien och tittar närmare på målningar där en särskild färg har en viktig roll.
Färgen röd
Genom historien har den röda färgen haft två motsatta konnotationer: gott och ont, kärlek och ilska. Rött är utan tvekan de starka känslornas färg, och det är även en av de äldsta färgerna som används inom konsten. Till skillnad från den blå färgen finns rött pigment på flera håll i naturen – exempelvis i blod, röd jord och metaller. Ockra, en lera som färgas röd av järnoxid, användes redan i grottmålningar för tusentals år sedan. Vermillion är ett pigment som flitigt brukades mellan antikens dagar och 1800-talet, vilket gör att det är vanligt förekommande i Nationalmuseums äldre samlingar. Vanligt förekommande är även karminrött, en mörk nyans som bland annat framställs genom att krossa koschenillsköldlöss. Dessa kommer ursprungligen från Sydamerika, och utgör ett av flera exempel där färgpigment och kolonialism är tätt sammanflätade.

Louis Jean Desprez, Gustav III bevistar julmässan i Peterskyrkan i Rom 1783, 1786 - 1787. Olja på duk.
Fler visningar i serien Färgernas språk
Färgen blå
Torsdag 13 mars kl 18:00–19:00
Färgen gul
Torsdag 27 mars kl 18:00–19:00
- torsdag 10/418:00–19:00