Den sista visningen i serien Migration och expansion fokuserar på den transatlantiska slavhandelns spår i Nationalmuseums samlingar, europeisk kolonialism och synen på ”den andre”.
Tid
Torsdag 27 februari kl 18:00–19:00
Samling
I Skulpturgården, entréplan
Visningsbiljetter
50 kr
(Fri entré till museet på torsdagar kl 17:00–20:00 från 20 februari.)
Mer om visningen
Nationalmuseums samlingar är i grunden kungliga och bär på berättelser om makt och expansion. Flera bildmotiv refererar till centrala händelser inom västerlandets koloniala projekt och tematiserar rörelse och kontroll utifrån ett erövringsperspektiv. Samtidigt finns det föremål, färgpigment och material som har kopplingar till slaveri. Den transatlantiska handeln med guld, elfenben, socker och slavar sattes i system under 1600-talet och utgör en stor och mörk del av Europas – och världens – moderna historia. Så även Sveriges: 1649 grundades Svenska Afrikaförbundet och i nästan 100 år var ön Saint-Barthélemy en svensk koloni.

Sockerskål i silver, tillverkad av Anna Dorothea Grahl 1778.
I visningen undersöker vi verk som på olika sätt vittnar om transatlantiska förbindelser och koloniala system. Vi fokuserar på verk i de museisalar som berör 1600-, 1700- och 1800-talet och blottlägger strukturer som är närvarande än idag.
Fler visningar i serien Migration och expansion.
Torsdagskvällar på Nationalmuseum
Stanna gärna kvar efter visningen och ta ett glas i baren, eller delta vid något annat kul som händer under våra torsdagskvällar på Nationalmuseum.
Det finns inga kommande händelser