Färdas bakåt i tiden och gå med på en visning i 1500-talet. Det handlar om att inreda ett slott, om konstens roll för de europeiska renässansfurstarna.
Under 1500-talet växte centralstater med en stark furstemakt fram i Europa. Med mer centrerad makt kunde furstarna samla större rikedomar och inflytande, driva krig och handel i allt vidare områden. Världen kom närmare. I denna visning undersöker vi de olika faktorer som gjorde att konst, arkitektur och vetenskap smälte samman under renässansepoken.
Vasco da Gamas återkomst, utförd under 1500-talets första decennier. Tapeten ingår i en dyrbar tapetsvit som Manuel I av Portugal beställde 1499 för att hylla Vasco da Gamas upptäckt av sjövägen mellan Europa och Indien.
Furstarnas slott och miljöer spelade en stor roll. Renässansens hov fungerade som en sorts teater med ett tydligt syfte, furstens makt och rikedom skulle visas upp och bekräftas genom ett överdåd av konst, nyskapande arkitektur, dyrbart mode och praktfulla fester.
Gustav Vasa valdes till svensk kung 1523 och liksom för andra renässansfurstar spelade representativa miljöer på de kungliga slotten stor roll i hans härskarstrategi. Samtida konstföremål som porträtt och vävda tapeter beställdes för att stödja berättelsen om en ny, regerande ätt.
Tid
Torsdag 12 september kl 17:30–18:30
Samling
I Skulpturgården, entréplan
Biljetter
210 kr inkl entréavgift.
Visningsbiljett 50 kr om du har museets årskort, rätt till fri entré eller redan har köpt entrébiljett.
Fler visningar baklänges i tiden
Det finns inga kommande händelser