Färdas baklänges i tiden och gå med på en sinnlig och historisk visning i 1700-talet. Det handlar om makten, revolutionen och de sköna konsterna.
I denna visning går vi på en sinnlig och historisk upptäcktsfärd i museets 1700-talssalar. Vi fokuserar på konstarternas utveckling och förändrade funktion, pastellfärgernas höjdpunkt och mästerligt utförda porträtt med förföriska, illusionistiska effekter. Men vi diskuterar även vilka maktstrukturer som finns inbäddade i den polerade ytan. Hur såg 1700-talets samhällshierarkier ut och på vilka sätt användes konsten för att upprätthålla dessa?
Inom den europeiska historieskrivningen framställs 1700-talet på många sätt som en brytningspunkt. Nya politiska, sociala och filosofiska system etablerades i ljuset av det som brukar kallas för upplysningen – nyskapande idéer som uppmuntrade människan att tro på sitt eget förnuft och i samband med detta även kräva olika former av frihet.
I visningen rör vi oss genom seklets många omvälvande förändringar och blir ständigt påminda om ett av de blodigaste upproren i Europas historia – den franska revolutionen 1789.

Alexander Roslin, Konstnären och hans hustru Marie Suzanne Giroust målande Henrik Wilhelm Peills porträtt, olja på duk, 1767.
Tid
Torsdag 29 augusti kl 17:30–18:30
Samling
I Skulpturgården, entréplan
Biljetter
210 kr inkl entréavgift.
Visningsbiljett 50 kr om du har museets årskort, rätt till fri entré eller redan har köpt entrébiljett.
Fler visningar baklänges i tiden
Säsongens övriga visningar som tar dig med baklänges i tiden hittar du här.
Det finns inga kommande händelser