Nationalmuseum förbereder en utställning om konstnären Hanna Hirsch Pauli. Parallellt bedrivs ett forskningsprojekt vars syfte är att kartlägga konstnärens samlade produktion samt att vetenskapligt bearbeta bevarat arkivmaterial.
Nationalmuseum förbereder en omfattande och forskningsbaserad utställning om konstnären Hanna Hirsch Pauli (1864–1940) som planeras att öppna sommaren 2025. Detta är den första monografiska utställningen om Hanna Hirsch Pauli i modern tid och den har som ambition att ge en heltäckande bild av ett betydande svenskt konstnärskap som sträcker sig över närmare sex decennier.
Utställnings- och forskningsprojekt
Hanna Hirsch Pauli hörde till de tongivande gestalterna i svenskt konstliv omkring sekelskiftet 1900. Med utgångspunkt i det stora grupporträttet Vänner (1900–1907) ämnar utställningen belysa konstnärens centrala position i sekelskiftets konst- och kulturliv samt analysera de samhälleliga och kulturella nätverken hon ingick i. Medan konstnärsparet Hanna och Georg Pauli har regelbundet lyfts fram i tidigare utställningar vill vi denna gång i stället sätta Hanna Hirsch Paulis konstnärskap i centrum och presentera de olika facetterna i hennes skapande såsom naturalistiska vänporträtt, friluftsmåleri och genrebilder, nationalromantiska landskap, intima porträtt av den närmaste familjen och barnen samt beställningsporträtt. Utställningen kommer att, för första gången, presentera Hanna Hirsch-Paulis konstnärskap i en representativ helhet – från de första arbetena på Konstakademien vid 1880-talets början till de sena självporträtten tillkomna under 1930-talet.
Parallellt med utställningsarbetet bedriver intendent och fil. dr Carina Rech ett forskningsprojekt om Hanna Hirsch Pauli. Syftet är att kartlägga konstnärens samlade produktion samt att vetenskapligt bearbeta det bevarade arkivmaterialet. Forskningsprojektet intar ett intersektionellt perspektiv och belyser olika aspekter av Hanna Hirsch Paulis identitet – som konstnär, maka, mor, borgerlig kvinna och judinna.
I samband med utställningen produceras en omfattande katalog, där resultaten av forskningsprojektet presenteras. Både utställningen och katalogen kommer att teckna en mer fullödig bild av Hanna Hirsch Pauli än som tidigare varit möjligt, i hög grad utgående från hennes egen röst.
Läs om Hanna Hirschs brev från Paris
Carina Rech har bidragit till den amerikanska konstvetenskapliga tidskriften Nineteenth-Century Art Worldwide med en analys av Hanna Hirsch tidigare opublicerade brev från Paris. Läs artikeln här.
Tidsplan
2022–2025
Kontakt
Har du ett verk av eller med Hanna Hirsch Pauli hemma?
Vi behöver din hjälp för att kunna kartlägga Hanna Hirsch Paulis produktion! Vi efterlyser målningar, teckningar och skisser av Hanna Pauli samt fotografier, brev och annat arkivmaterial med koppling till konstnären. Hör gärna av dig till intendent Carina Rech, carina.rech@nationalmuseum.se.