Ska du gå på Oculus-tur med din skolklass, förskole- eller fritidsgrupp? Läs gärna berättelsen om Ikaros innan ni kommer till museet.
Den här tavlan berättar om en gammal saga och om något som hände för väldigt längesen. Den handlar om Ikaros och den börjar med hans pappa Daidalos arbete. Daidalos var nämligen en mycket omtalad och skicklig uppfinnare som kom på saker som ingen annan ens kunnat tänka ut. Han hade bland annat lyckats göra statyer som kunde röra sig och såg levande ut.
En dag bjöd Kung Minos på ön Kreta in Daidalos och Ikaros för att bo i det kungliga palatset. Han ville att Daidalos skulle tänka ut olika fiffiga uppfinningar. Så gick dagarna på ön Kreta. Ikaros lärde känna nya kompisar som han lekte med medan pappa Daidalos var i sin uppfinnarverkstad i palatset.
Men så en dag kom kungen in i Daidalos verkstad och berättade om ett monster som gick löst på ön. Den var hälften tjur, hälften människa och kallades för Minotauros och var våldsamt arg. Vad skulle de göra? Daidalos fick en idé! Han byggde en finurlig labyrint och kunde med list lura in monstret i den.
Med Minotauros inlåst i labyrinten så var alla på ön Kreta trygga, men kungen började fundera. Hur hade monstret kommit till ön egentligen? Daidalos uppfann ju allt möjligt, kanske hade han också skapat monstret? Det hade inte funnits på ön innan Daidalos kom. Ju mer kungen tänkte desto mer övertygad blev han om att Daidalos hade uppfunnit Minorauros.
Han bestämde sig för att straffa Daidalos och låste in honom och Ikaros i labyrinten, tillsammans med det farliga och hungriga monstret. För att klara sig måste de ta sig ut. Hur skulle de gå till? Daidalos fick syn på en fågelfjäder på̊ marken. Han plockade upp den och fick en idé. Han bad Ikaros samla så många fjädrar han kunde hitta och med hjälp av vax och snören lyckades han tillverka vingar, både till sig och till Ikaros. Precis när dom var färdiga hörde de Minotauros vråla alldeles nära och Daidalos ropade till Ikaros – Flyg, Ikaros, Flyg! De flög högre och högre, ut från labyrinten och bort ifrån ön. Ikaros tyckte att det var underbart och flög allt högre upp bland molnen. Daidalos varnade: Flyg inte för nära solen! Men Ikaros kunde inte motstå solens varma strålar. Till slut kom han så nära att vaxet smälte och fjädrarna föll av – Ikaros störtade rakt ner i Egeiska havet.
En bonde och en fiskare såg Ikaros komma farande genom luften. De hade aldrig tidigare sett en flygande människa. Även Daidalos såg hur Ikaros föll. Han skrek av skräck och rädsla, men kunde inget göra. Ikaros landade med ett stort plask i havet.
Vad hände sen, tror ni? Fantisera vidare!
Vad handlar berättelsen om?
Under antiken handlade många berättelser om att man inte skulle bli för kaxig och tro att man kunde sätta sig upp mot sitt öde. Det som kallas för hybris och övermod. Berättelsen om Ikaros är en sådan myt. I samband med flygets utveckling har Ikaros också framställts som antihjälten som försöker att flyga, trots att han misslyckas. Så berättelsen kan också handla om att tro på sig själv och att våga.
Kul att veta
2010 sändes en japansk satellit upp i rymden namngiven efter Ikaros. Det var den första satelliten som använde solvinden för att lämna jorden och bege sig ut i solsystemet. Satelliten Ikaros har ett 200 kvadratmeter stort segel, och passerade planeten Venus men seglar nu vidare ut i rymden.
2017 presenterade Gröna Lund i Stockholm en ny åkattraktion som man döpt till Ikaros, en 95 meter hög attraktion där man i 90 graders vinkel faller fritt mot marken.