Nationalmuseums samling illuminerade handskrifter och fragment innehåller närmare 70 bokband vilka totalt omfattar cirka 4 000 sidor. Det här projektet syftar till att bevara handskrifterna, att tillgängliggöra samlingen digitalt för allmänheten samt att öka kunskapen om dessa värdefulla objekt.
Nationalmuseum är känt för sin sina måleri-, konsthantverks- och teckningssamlingar, men museet förvaltar också en mindre känd, men betydande, samling illuminerade medeltida handskrifter. Dessa vackra böcker, textade för hand och med målade illustrationer – illuminationer – på berett djurskinn, så kallat pergament, är mästerverk i det lilla formatet. Målningarna i klara färger och med detaljer i skinande bladguld vittnar om skickligheten hos de konstnärer som utförde illuminationerna för många hundra år sedan. Projektet lyfter fram dessa magnifika exempel på medeltida konst i Nationalmuseums samlingar.
Period
2022–2023
Finansiering
Projektet har möjliggjorts genom en anonym donation till museet.
Projektets mål
Att studera medeltida handskrifter kan lära oss mycket om det förflutna. Nationalmuseums samling av manuskript och fragment uppgår till omkring 70 enskilda inventarienummer med ett sammanlagt sidantal på nästan 4000 sidor. Dessa föremål är i behov av konservering, och bara ett begränsat antal har digitaliserats eller gjorts tillgängliga digitalt för publiken. Projektets mål är att säkerställa bevarandet av handskrifterna, tillgängliggöra hela samlingen digitalt och öka kunskapen om dessa praktfulla föremål.
Mer om projektet
Projektet består av fyra delar. Den första avser konservering. Samlingen har varit vilande i ett trettiotal år under vilka inga nya föremål har tillförts. Nu är det dags att behandla handskrifterna och fragmenten med 2000-talets konserverings- och analysmetoder. Den andra delen gäller digitalisering. Alla föremål i samlingen kommer att digitaliseras inom projektet och bli tillgängliga för publiken online. Den tredje deluppgiften innebär uppdatering av kataloguppgifterna i museets föremålsdatabas med ny information, som kommer att bli tillgänglig online tillsammans med bilderna. Den sista delen innebär ett samarbete med andra institutioner som äger medeltida handskrifter vilka kan sättas i samband med dem i Nationalmuseums samling. Under 1800- och 1900-talen styckades dessvärre många handskrifter, och de värdefulla illuminationerna såldes separat som små målningar. Detta betyder att delar av samma manuskript idag kan återfinnas i flera olika institutioner världen över. Bland de institutioner som projektet samarbetar med i denna fråga kan nämnas Kungliga biblioteket i Stockholm, Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn, the Victoria and Albert Museum i London, University College London, Göteborgs universitet och Stockholms universitet.
Projektets avser söka ytterligare medel för att fortsätta konserveringsarbete och forskning inom samlingen. Ambitionen är att samarbeta med experter inom konstvetenskap och konservering, med sikte på framtida konferenser och utställningar. Projektets resultat när det gäller fragment av handskrifter integreras med informationen om relaterade föremål på webbplasen Fragmentarium