Johannes Jaeger (1832–1908) var fotografen på modet bland det sena 1800-talets sociala och ekonomiska elit. Förutom societetsporträtt arbetade Jaeger med mer experimentellt foto. Han var också en av de första reklamfotograferna. I den här lilla utställningen visade vi exempel på hur han utforskade fotomediets möjligheter.
Johannes Wilhelm Jaeger föddes 1832 i Berlin och avled 76 år senare i samma stad. Som sextonåring påbörjade Jaeger studier vid Konstakademien i Berlin där han även kom i kontakt med det nya mediet fotografi. År 1857 besökte han Sverige för första gången och några år senare etablerade han en fotoateljé på Fredsgatan 13 i Stockholm. Hans ateljé nådde tidigt ryktbarhet och lockade den svenska societeten att låta avporträttera sig.
Utöver porträttfotografi ägnade sig Jaeger åt att utforska fotomediets möjligheter. Han arbetade bland annat med panoramabilder samt kabinett-, stereoskop- och topografiska fotografier. Hans framgångar kröntes redan 1865 då han utsågs till kunglig hovfotograf. Som sådan deltog han vid den ståtliga invigningen av den Allmänna industri- och konstutställningen 1866. Kung Karl XV hade drabbats av en förkylning och kunde inte närvara vid själva ceremonin, det var i stället prins Oscar och drottning Lovisa som höll invigningen. Men Jaeger fanns på plats och fotograferade händelsen och fyra timmar senare hade kungen en bild av det hela i sin hand. Det räknas idag som det första svenska reportagefotografiet.
Vid denna tid hade Jaeger fått uppdrag som museifotograf och till utställningen i Nationalmuseum producerade han fotografiska planschverk som kunde beställas. Han var även en av de första reklamfotograferna, då han tidigt lärde sig bemästra den nya tekniken ljustryck som gjorde större upplagor billigare.
På höjden av sin karriär 1890, vid 57 års ålder, sålde han verksamheten till sin medarbetare Valentin Wolfenstein, som behöll firmans namn Atelier Jaeger. Jaeger lämnade Sverige och försökte etablera sig på nytt i Berlin, men fototeknikens utveckling hade sprungit ifrån honom och framgången uteblev.
I Sverige räknas Jaeger som en pionjär. I utställningen visade vi exempel på hur han utforskade det nya mediets möjligheter, vilket betydde mycket för fotografins utveckling under perioden före 1890.
Utställningen producerades i samarbete med Vintage Photos Art AB och visades i Gamla biblioteket på mellanplan. Fri entré.