”Nynäskartan", från 1678 är ett vackert exempel på en slottsgrundplan med tillhörande ägor och omgivningar. Kartan är historiskt betydelsefull och ger insikter om äldre tiders markutnyttjande. Den är dock i mycket dåligt skick. Det här konserveringsprojektet syftar till att ersätta gamla lagningar och stärka det sköra pappret så att kartan åter kan visas på plats i Nynäs slott. Dokumentation i form av film ska göra det möjligt för en bred publik att ta del av arbetet och ett unikt historiskt material. Projektet genomförs med stöd från Nationalmuseums donatorgrupp.
Karta över Nynäs gods, eller ”Nynäskartan", är ett vackert exempel på en slottsgrundplan med tillhörande ägor och omgivningar. Kartans årtal, 1678, är mycket betydelsefullt eftersom den slottsbyggnad som står kvar idag uppfördes i mitten av 1600-talet. Dess konturer är markerade på kartan, vilket gör detta till en tidig dokumentation av slottet och dess ägor. På kartan visas huvudbyggnaden som en tunn kontur, medan andra byggnader, trädgårdar etcetera visas mer detaljerat.
Kartan är mycket omfattande och ger många insikter om hur marken utnyttjades på den tiden. Numeriska markeringar på olika platser, t.ex. gårdar, hänvisar till beskrivningar som finns både längst ner och i höger och vänster kant av kartan, vilket ger ännu fler historiska detaljer om området.
Karta över Nynäs gods, 1678.
Tidigare var kartan monterad bakom vanligt glas i en enkel, förgylld träram (som för närvarande förvaras på Nationalmuseum) men ramen var i mycket dåligt skick och glaset gav inte skydd mot ljuset. På grund av det dåliga skicket på både kartan och ramen, och på grund av problem med klimatet på Nynäs slott, fattades 2010 beslutet att ta bort den från väggen och förvara den på Nationalmuseum tills en behandling kunde genomföras.
Syfte och mål
Kartan är täckt av gamla lagningar och är sliten, fläckig och skadad. Papperet är extremt buckligt och ojämnt, vilket fördunklar skönheten i den som föremål och gör det svårare för betraktaren att läsa och tolka den. Med det här projektet vill vi ersätta de gamla lagningarna och ifyllningarna och behandla papperet så att ojämnheterna drastiskt minskar. Sedan kan vi stödja papperet från baksidan med ett nytt sekundärt stöd för att göra det starkare och mer motståndskraftigt mot framtida skador. Vi tror att denna behandlingsplan kommer att ge tillbaka kartan dess skönhet.
Under detta projekt vill vi montera och rama in kartan på nytt och förbättra de strukturer som omger den – monteringen, ramen, baksidan, glaset – för att skapa en vacker men ändå skyddande miljö för visning. Kartan kan sedan återföras till sin rättmätiga plats på väggen i Nynäs slott.
Det arbete som utförs under konserveringen ska dokumenteras i film. Filmen kommer att beskriva kartans historia och betydelse samt visa hur den bevaras. Detta kommer att ge ett mycket värdefullt material som kan användas i många olika digitala kanaler, format och arenor för att nå en bred publik.
Det här är ett mycket spännande projekt som erbjuder att återföra ett nyckelverk till en historisk plats, att utöka vår kunskap om karttillverkning under 1600-talet och att skapa modernt och engagerande digitalt innehåll.
Tidsplan
Arbetet utförs maj–augusti 2024
Finansiering
Projektet har möjliggjorts tack vare stöd från Nationalmuseums donatorgrupp
Ansvarig konservator
Helen Evans