Nils Månsson Mandelgren var en fascinerande och betydelsefull gestalt i 1800-talets svenska konst- och kulturliv. Många har hört talas om honom, men vem var han egentligen? En ny bok med bidrag av tolv forskare har närmat sig frågan och vi får ta del av deras upptäckter. Professor Solfrid Söderlind föreläser.
Tid
Fredag 25 april, kl 14:00–15:00
Kostnad
Gratis
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Om evenemanget
Nils Månsson Mandelgren arbetade för bevarandet av fornminnen men även för kulturinstitutioner med sikte på framtiden. Som enskild initiativtagare hade han få motsvarigheter. Men hur lyckades han skaffa resurser och stöd för sina idéer? Varför hamnade han i konflikt med riksantikvarien och andra? Hur lyckades han kringgå motstånd och avslag för att till sist få stöd av den franske kejsaren? Forskningen har hittills haft fokus på Mandelgrens dokumentation av det förflutnas kulturer, men hans envishet och oräddhet grundades i en stark övertygelse om hur samtidens och framtidens kulturinstitutioner borde se ut.
Boken Nils Månsson Mandelgren och kampen om kulturens framtid (Folklivsarkivet vid Lunds universitet) kommer att finnas till salu på plats.
Om föreläsaren
Solfrid Söderlind är professor vid Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet, och var överintendent för Nationalmuseum 2003–2011. Hon har forskat om visuell kultur och konst under 1800-talet, främst porträtt, fotografi, konstmuseer och konstsamlingar.
- fredag 25/414:00–15:00