Upptäck konsten tillsammans, hemma eller i skolan. Det här konstverket ingår i serien Titta på konst tillsammans med barn.
Gör så här
Sätt er bekvämt. Se till så att ni sitter så ni ser skärmen bra.
Strax här nedanför finns en zoombar bild av konstverket. Börja med att titta noga på bilden en stund. Här kommer 3 ingångar till att börja titta på och prata om konst tillsammans. I texten under bilden finns fler frågor, som handlar om just det här konstverket, att fundera på och prata om.
1. Se – Upptäck bilden. Vad ser du? Titta i på hela bilden, olika delar av den, upptäck detaljer, färger och former. Zooma in så ni ser alla detaljer.
2.Tänka – Vad händer i bilden? Vad fick dig att se det?
3. Undra - Är det något du undrar över? Föder bilden några frågor eller funderingar hos dig? Vad hände sen? Hur känns bilden? Och så vidare. Reflektera tillsammans.
Landskap med Ikaros fall
målat av Joos de Momper den yngre för mer än 400 år sen
Kolla in bilden! Se så många detaljer det finns i den här målningen! Det känns nästan som att läsa en bok när man tittar på den och det verkar vara många olika saker som händer samtidigt.
I målningen kan man se bland annat ett blått hav med många båtar i, en himmel, en stad med små hus, berg, klippor och skog. I förgrunden plöjer en bonde jorden med hjälp av sina två hästar. Till vänster om honom kan man se en person klädd i en röd tröja som sitter på en klippa och håller i ett fiskespö i handen. Undrar om det nappar?
Om du tittar riktigt noga så kanske du även ser en herde med sina får i skogen och en kvinna som kommer gående med en kruka på sitt huvud lite längre bort i vägen. Det verkar vara en helt vanlig dag förr i tiden, eller hur?
Men vänta nu!
Fiskaren på klippan verkar ha fått syn på något. Han tittar förvånat upp mot himlen. Bonden med sina hästar tittar i sin tur bekymrad på fiskaren – kanske även han märker att något ovanligt är på gång! Kanske undrar han vad fiskaren ser? Vad är det som händer? Det ser ut som om någon håller på att falla ner ifrån himlen!
Målningen heter Landskap med Ikaros fall och den är målad för över 400 år sedan av en holländsk konstnär som hette Joos de Momper. Den här bilden berättar om en mycket gammal saga från den grekiska mytologin om pojken Ikaros.
Myten om Ikaros
Ikaros far Daidalos arbetade som en uppfinnare. Han kom på saker som ingen annan ens kunnat tänka ut – han hade bland annat lyckats göra statyer som kunde röra sig och såg levande ut!
En dag bjöd Kungen Minos på Kreta in Daidalos och hans son Ikaros att bo hos honom i det kungliga palatsen. Han ville att Daidalos skulle tänka ut flera fiffiga uppfinningar. Daidalos och Ikaros flyttade in och alla var nöjda ett tag.
En dag kom kungen in i Daidalos verkstad och berättade om ett otäckt monster som gick löst på ön. Alla var rädda monstret som var hälften tjur, hälften människa och kallades för Minotauros.
Vad skulle de göra?!
Efter att ha funderat ett tag bestämde sig Daidalos för att bygga en finurlig labyrint som han med list kunde lura in monstret Minotauros i och fånga det.
Men kungen blev misstänksam och började fundera över hur monstret överhuvudtaget hade kommit till ön.
Det hade inte funnits på ön innan Daidalos kom. Eftersom han uppfann allt möjligt, kanske kunde han också ha skapat monstret?
Ju mer kungen tänkte på sina misstankar desto mer övertygade blev han själv om att Daidalos var farlig.
Han bestämde sig för att straffa honom och låste in både Daidalos och Ikaros i labyrinten med den farliga och hungriga Minotauros.
För att klara sig var de tvungna att ta sig ut från labyrinten.
Daidalos fick syn på en fågelfjäder på̊ marken och fick en idé: han bad Ikaros samla så många fjädrar han kunde hitta och med hjälp av vax och snören lyckades han tillverka vingar för sig själv och till Ikaros.
Precis när vingarna var färdiga hörde de Minotauros i närheten och Daidalos ropade till Ikaros: ”Flyg, Ikaros, flyg!”
De flög högre och högre, ut från labyrinten och bort ifrån ön. De lyckades!
Ikaros tyckte att det var underbart att flyga och flög allt högre upp bland molnen.
Daidalos varnade: ”Flyg inte för nära solen!” Men Ikaros kunde inte motstå solens varma strålar. Till slut kom han så nära att vaxet smälte och fjädrarna föll av – Ikaros föll ner i havet.
Under antiken handlade många berättelser om att man inte skulle bli för kaxig och tro att man kunde sätta sig upp mot sitt öde eller att kunna efterlikna eller överträffa gudarna. Det som brukar kallas hybris eller övermod. Berättelsen om Ikaros är en sådan myt som berättades för att påminna människor om att vara ödmjuka och inte drabbas av hybris.
Senare, i samband med flygets utveckling, har Ikaros också framställts som antihjälten som försöker att flyga, trots att han misslyckas. Så var det ju för de som började försöka flyga med flygplan också! Men sen lyckades det.
Så berättelsen kan också handla om att tro på sig själv och att våga.
Om Joos de Momper
Målningen är gjord av konstnären Joos de Momper den yngre. Han var en nederländsk konstnär som levde mellan 1564 och 1635. Målningen är målat med oljefärg på en träskiva som brukar kallas för pannå.
Joos de Momper målade många målningar med landskapsmotiv. Man vet inte exakt om han har målat ett landskap som han hade sett i verkligheten eller om det var en fantasiplats. Men precis som i denna målning gillade han att måla naturen som stor och mäktig och människor som väldigt små.
På Nationalmuseum samlingar finns det flera verk av Joos de Momper som du kan se här:
Grekiska flottans skeppsbrott på väg hem från Troja
Ps. Titta på färger i hans målningar! Det är ofta väldigt lika: mycket brunt och mörkgrönt på förgrunden och blått på bakgrunden, precis som i denna målning.
Fler konstverk att titta på
Här finns förslag på fler konstverk som ni kan titta på och prata om tillsammans.