Upptäck konsten tillsammans, hemma eller i skolan. Det här konstverket ingår i serien Titta på konst tillsammans med barn.
Gör så här
Sätt er bekvämt. Se till så att ni sitter så ni ser skärmen bra.
Strax här nedanför finns en zoombar bild av konstverket. Börja med att titta noga på bilden en stund. Här kommer 3 ingångar till att börja titta på och prata om konst tillsammans. I texten under bilden finns fler frågor, som handlar om just det här konstverket, att fundera på och prata om.
1. Se – Upptäck bilden. Vad ser du? Titta i på hela bilden, olika delar av den, upptäck detaljer, färger och former. Zooma in så ni ser alla detaljer.
2.Tänka – Vad händer i bilden? Vad fick dig att se det?
3. Undra - Är det något du undrar över? Föder bilden några frågor eller funderingar hos dig? Vad hände sen? Hur känns bilden? Och så vidare. Reflektera tillsammans.

Valdemarsskatten
väggbonad vävd år 1957 av Ann-Mari Forsberg
Har du letat efter en skatt någon gång? Var är bäst att leta, under jorden eller i havets botten? Den här bilden heter Valdemarsskatten och är gjord av konstnären Ann-Marie Forsberg. Den är inte målad med pensel och färg som man kanske skulle kunna tro utan Ann-Marie har vävt bilden i en vävstol med hundratals trådar i många olika färger. Det tar lång tid att låta trådarna hitta rätt väg i vävstolen, säkert har det gått åt en hel del tålamod också. Titta nära på bilden så ser du hur noggrant det är vävt. Du kanske har sett en sådan väv bild någon gång?
Ann-Marie tyckte om ön Gotland och var där ofta. När hon var liten hörde hon sagan om den danska kungen Valdemar Atterdag som för mer än 600 år sedan seglade med sina skepp från Danmark till Gotland. Valdemars soldater krigade med gotlänningarna och tog sig ända till den stora staden Visby på ön. Alla som bodde i Visby blev rädda för Valdemar och lovade fylla tre stora tunnor med guld, silver och pälsar (det var dyrt som guld på den tiden), om han i sin tur lovade att inte sätta eld på staden. Valdemar Atterdag höll sitt löfte: Visby brändes inte ned och med sig hem fick Valdemar den fina skatten i tunnorna. När han seglade hem gick skeppet med skatten på grund och sjönk. Så berättas det i Sverige. I Danmark däremot säger man att Valdemar Atterdag kom lyckligen hem till sitt land med sina skepp och sin skatt.
Känner du igen något från sagan i Ann-Maries väv? Hur ser en skatt ut egentligen? Många tycker att en guldskatt är toppen. För andra är godisskatten den bästa skatten. En del vill kanske hellre ha en rysk kaviarskatt. Vad tycker du?
Ateljéns tips för hemmafix
Har du letat efter en skatt någon gång? Hur lyckas man hitta en skatt? Behövs det en karta eller räcker det med massvis med tur? Ateljén tipsar om hur du kan göra din egen skattjakt, både kul och spännande!
Fler konstverk att titta på
Här finns förslag på fler konstverk som ni kan titta på och prata om tillsammans.