Lura ögat och forma din favoriträtt i trolldeg som du gör själv!
På bilden här nedanför ser du en skulptur. Den är formad av lera som konstnären Frida Hållander sedan har målat med speciell färg för keramik, glasyr. Leran är bränd i en keramikugn vilket gör att skulpturen som vi ser på bilden är hård och skör, inte alls ätbar. Vilken luring!
Vill du också lura ögat? Med trolldeg som du gör själv kan du forma en maträtt som du brukar gilla att äta eller kanske är sugen på just nu. Fikabröd, småkakor eller en rejäl hamburgare? Kanske kan du skapa den godaste läckerbit du kan tänka dig? Eller vad sägs om världens lyxigaste smörgås? Här får du några tips på hur du kan göra.
Gör så här
Du behöver:
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl salt
- 2 dl vatten
- 2 msk rapsolja
- Färg, till exempel vattenfärg eller färgpennor.
Gör så här:
- Blanda ihop vetemjöl, salt, vatten och rapsolja till en deg. Anpassa konsistensen med lite vatten eller olja.
- Forma genom att dega, rulla, korva, skära, baka, bygga. Låna gärna lite olika köksredskap som exempelvis vitlökspress, gaffel eller kakformar för att göra avtryck och arbeta fram en äkta känsla till din skulptur!
- När du har format klart kan du sätta din degskulptur in i ugnen i låg temperatur så att den blir hård och hållbar, cirka 1–2 timmar i 100 grader.
- Låt svalna.
- Måla sen skulpturen med färger du har hemma.
- Lägg din färdiga matskulptur på ett serveringsfat för att få känslan av en äkta godbit! Mums!
Titta på konst tillsammans
Blev du nyfiken på äggmackan i keramik? Här kan du se några bilder och läsa mer om skulpturer som lurar ögat.
Fler tips från Ateljén
Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.