Del av studiematerialet Genvägar till konstens visklek.
Här är ett axplock länkar för mer inspiration, youtube-klipp, poddar och andra produktioner som är aktuella våren 2020. Materialet är framtaget i anslutning till utställningen Inspiration – Iconic Works och skolprogrammet Inspiration – tolka, kopiera eller härma?
Apeshit – musikvideo med Beyoncé och Jay- Z (The Carters) inspelad på Louvren i Paris
2018 spelade artisterna Beyoncé och Jay-Z (The Carters) in musikvideon Apeshit på Louvren i Paris som en del av lanseringen av deras album Everything Is Love. Flera av museets (och konsthistoriens) mest kända verk förekommer i videon men i ett helt nytt sammanhang. Musikvideon kan användas som utgångspunkt för diskussioner kring frågor kring representation – vilken och vems konsthistoria finns presenterad på museerna? Men också om att erövra, inta, och inneha ett kulturellt kapital och att göra om konsthistorien till sin. Musikvideon kan användas som förberedelse inför eller efter ett besök i utställningen Inspiration – Iconic Works.
Beyoncés och Jay-Zs musikvideo, som i dag har blivit ikonisk, har setts av över 200 miljoner gånger. Videon har bidragit till att det världskända konstmuseets besökssiffror har stigit till rekordnivåer och att Louvren erbjuder sina besökare en tur kopplat till de verk som är med.
Titta på musikvideon tillsammans i klassrummet inför eller efter ett besök på Nationalmuseum.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härFrågor att diskutera utifrån videon
- Vilka konstverk finns med videon? Är det något/några verk ni känner igen?
- Varför tror ni att Beyoncé och Jay-Z har valt att spela in sin video på Louvren, ett konstmuseum?
- Vad tror ni att artisterna och dansarna/koreografin vill förmedla?
- Om ni besöker Nationalmuseum och utställningen Inspiration – Iconic Works, finns det några konstverk som ni känner igen från eller kopplar till musikvideon?
Mer om videon och konsten
På Louvren i Paris kan besökare gå med på en guidad tur till konsten i videon. På Louvrens webbplats kan man se bilder på verken och läsa mer om dem.
Dolda budskap
Art Insider har publicerat en kort film som förklarar de dolda budskapen i videon Apeshit.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härKonsthistoria för den digitala generationen
Olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid. Här är ett material publicerat av Sveriges Konstföreningar 2019 med exempel på hur konsthistoriska bilder används på sociala medier och på internet. 20 A4 sidor text, skriven av Mathias Janson, konstskribent och webbredaktör.
Läs materialet på Sveriges Konstföreningars webbplats.
Ikaros och Daidalos
Illustrerad kortfilm där Amy Adkins berättar myten om Ikaros och Daidalos. 5.09 min (engelska).
Nefertiti – mytomspunnen forntida härskare
Sveriges radios P3 historia avsnitt om Nefertiti från 7 mars 2019, 42 min. Om Nefertiti maktspelaren som vände upp och ner på hela samhället men för det fick betala ett högt pris; att utplånas ur den egyptiska historien.
Arkadien
"Kan någon visa vägen till Arkadien?" 11 min ljudspår och nedskriven essä, i Sveriges radio från mån 21 maj 2018.
Arkadien är ett landskap i Grekland. Men också någonting mer. Latinforskaren Anna Blennow ger sig ut på jakt efter platsen, tillståndet och utopin Arkadien.
Medusa – Återkomsten
Under våren 2020 spelar Teater Barbaras i Stockholm en föreställning om Medusa för ungdomar och vuxna. Pjäsen utspelar sig 2020 i en direktsänd talkshow en berättelse som berör aktuella frågor om makt och motstånd, samtycke och könsroller. Här kan du läsa mer om föreställningen.