Modeskaparen och mönsterdesignern Martin Bergströms fantasieggande kreation Arty Farty har fått ett hem hos Nationalmuseum. Under perioden 13 augusti 2013–19 januari 2020 visades den i Designmagasinet på entréplan.
Klänningen Arty Farty består av ett 15 meter långt stycke voile, i vilket en krage och ärmar har sytts in. Konstruktionen är inspirerad av medeltida sätt att skära till kläder och allt tyg har använts, utan spill. Klänningen kompletteras av stövlar och en hatt. Den senare framtagen i ett samarbete med Tim Mårtenson.
Inspirationen till klänningens mönster har Martin Bergström hämtat från den mänskliga kroppens blodomlopp och metabolism. Från en rad skisser valde han olika detaljer och skapade ett mönster i datorn. Med digitaltrycktekniken kan man, för en överkomlig kostnad, trycka unika mönster på stora ytor utan att behöva upprepa en rapport.
Vindfångare
Martin Bergström designade klänningen till kollektionen Arty Farty, som visades på utställningen Barockt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 2014. Till utställningen gjorde Thomas Klementsson en film där Kenneth Kvarnströms danskompani dansade under Kvarnströms ledning, iförda plagg ur Arty Farty-kollektionen. Klänningens tryckta mönster och transparenta material – voile och sidensatin – fångade dansarnas rörelse.
För att kunna se videor på webbplatsen behöver du godkänna kakor för marknadsföring
Ändra dina kakor härStjärnstatus
Klänningen har burits av den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Jennifer Hudson vid hennes konsert på utomhusscenen Hollywood Bowl. Den har också använts i modereportage och visast på flera utställningar bland annat på Textilmuseet i Borås och på The Residency i Los Angeles. Från 2019 ingår den i Nationalmuseums samling.
Om Martin Bergström
Modeskaparen och mönsterdesignern Martin Bergström arbetar inom en rad olika områden som mode, scenografi, dans, inredning, möbler, glas, keramik och smycken. Med papper och penna skapar han ett formspråk byggt på dekonstruktioner och abstraheringar av fenomen i naturen. Resultatet blir organiska mönster och material som nästan lever sitt eget liv. Ofta återfinns också en ton av svärta, såväl bildligt som bokstavligt.
Martin Bergström är utbildad i textilkonst vid Konstfack i Stockholm och Universität der Künste i Berlin. Han är verksam i Stockholm och Helsingfors.
Martin Bergström tilldelades Nordiska Kompaniets Hantverkspris i augusti 2019.