Nationalmuseums sommarutställning på Läckö slott 2021 handlar om naturen och om hur den inspirerat konstnärer och formgivare från 1600-talet och framåt.
Naturen är viktig för människans överlevnad. Den ger oss förutsättningar för att andas och för att äta samt för rekreation. Variationen i naturen har alltid fascinerat och lockat till försök att efterbilda den. I utställningen presenteras föremål ur Nationalmuseums samlingar där naturen varit inspirationskälla för konstnärer och formgivare med början i slottsägaren Magnus Gabriel De la Gardie, och hans tid. Greven var själv trädgårdsskapare och speciellt fascinerad av grottan som ett stycke konstgjord natur.
Mötet mellan konst och natur är särskilt tydligt i trädgården från 1600-talet och framåt. Utvecklingen gick från hårt stiliserade former till mer naturlika. Skapandet av trädgårdar krävde pengar, kunskap och mycket arbete. Viktiga aktörer var trädgårdsmästarna. I utställningen möter vi dem och exempel på föremål från trädgårdarna.
Ett annat genomgående tema i utställningen är naturtrogna eller illusionistiska avbildningar i bildkonst och konsthantverk/design från 1600-talet och framåt. Här visas till exempel en jättepumpa som vuxit i Carl Gustaf Tessins växthus, Läckös ägare vid 1700-talets mitt. Den kontrasteras med Kerstin Hörnlunds illusionistiska grönsaksfat i lergods. I vår egen tid har hotet mot naturen fått allt större aktualitet. Detta har lämnat tydliga avtryck i samtida konst och konsthantverk. Välkommen in i naturen!
Besöksinformation
Se Läckö slotts webbplats för öppettider, entrépriser och annan besöksinformation.
Läckö slott och Nationalmuseum
Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad museer, slott och herresäten runt om i Sverige. Läckö slott på Kållandsö i Västergötland är ett av dem.
I slottets salar finns möbler, vävda tapeter, silverföremål och målningar från 1600-talet och 1700-talets början från Nationalmuseums samlingar. I Skattkammaren visas praktfulla lyxföremål från svensk stormaktstid, bland annat silver, delar av drottning Kristinas urbinoservis och en Nautiluspokal.