Publicerad 2020-01-10
Nationalmuseum har förvärvat målningen Adam i paradiset av den danske konstnären Kristian Zahrtmann. Den tillhör en grupp erotiska framställningar av män som upplevdes som alltför provokativa av sin samtid och som därför hamnade i privata samlingar där de har varit osynliga för allmänheten. I och med förvärvet blir målningen en av de få med en permanent plats i offentligheten och kan betraktas som ett av tidens modigaste konstverk och tillika mest intressanta, inte minst ur ett queerperspektiv.
Målningen av Kristian Zahrtmann (1843-1917) är utförd 1914 och föreställer en ensam Adam, omgiven av lustgårdens frukter och blommor. Motivet vilar på en biblisk innehållsgrund men har samtidigt ett tydligt erotiskt uttryck. När det ställdes ut år 1914 på Den Frie Udstilling i Köpenhamn möttes det av nedgörande kritik och ansågs allt för provokativt och okonventionellt för att köpas in till den statliga konstsamlingen.
– Jag tror att Adam i paradiset är en målning som än idag har förmågan att utmana våra föreställningar om smak och konventioner. Att Zahrtmanns samtid hade så svårt för den beror nog inte bara på de uppskruvade färgerna och nakenheten utan kanske ännu mer på att konstnären målat modellen med ett uttråkat uttryck istället för att låta honom spela den bibliske Adam med inlevelse. Han blir så tydligt ett möjligt föremål för betraktarens begär istället för en del av en sedelärande berättelse, säger Carl-Johan Olsson, intendent 1800-talets bildkonst på Nationalmuseum.
Zahrtmann är på många sätt en särling i konsthistorien. Han slog igenom som historiemålare men gick redan tidigt sin egen väg genom att helst måla historiskt viktiga kvinnor i scener som var tillspetsade på olika sätt – ofta genom humor och ett visst mått av dekadens. Under 1880-talet blev han en viktig gestalt i danskt konstliv som lärare i Kunstnernes Frie Studieskoler som var ett alternativ till Kunstakademiet. Han fortsatte i den rollen in på 1900-talet och fick därmed stor betydelse för den moderna konstens utveckling i Danmark.
På senare tid har Zahrtmann rönt stor uppmärksamhet för sin fria syn på könsroller och sexualitet och hur det speglas i hans bildvärld. Just nu turnerar en utställning i Danmark mellan Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum och Den Hirschsprungske Samling där fokus ligger på detta.
Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärvet har möjliggjorts genom en gåva från Nationalmusei Vänner.
Fler nyheter från Nationalmuseum
- Vårdskjortor får nytt liv som designade arbetskläder på Nationalmuseum publicerat 2024-12-20
- Nationalmuseum har förvärvat nyckelverk av Lotte Laserstein publicerat 2024-11-22
- Årets hedersporträtt 2024: Max Martin av Mikael Jansson publicerat 2024-10-08
- Stort utlån från Nationalmuseum till utställning på Versailles i samband med OS i Paris publicerat 2024-06-27
- Målning i Nationalmuseums samlingar nyligen attribuerad till kände konstnären Carel Fabritius publicerat 2024-05-22