I Nationalmuseums uppdrag ingår att vidga och fördjupa kunskaperna om museets ansvarsområden. En rad forskningsprojekt bedrivs, av såväl museets egna medarbetare som externa forskare, för att möta de kraven. Museet bedriver också ett omfattande arbete i syfte att digitalisera och tillgängliggöra konst och kulturarv digitalt.
Samlingarnas rikedom och medarbetarnas höga vetenskapliga kompetens är Nationalmuseums styrka. Det är angeläget att museets intendenter, konservatorer och pedagoger får tillfälle att fördjupa sig i samlingarna samt att de får utveckla kunskaper och metoder som bidrar till att öka den totala kunskapen om dem.
Projekt
Verksamheten sker i projektform och varje projekt har sin egen ekonomi. De finansieras främst genom externa medel. Till projekten knyts såväl externa som interna forskare. Forskningsprojekten diskuteras i seminarier till vilka även studenter vid de konstvetenskapliga institutionerna vid universiteten bjuds in. Ett forskningsstipendium, inrättat av Nationalmusei Vänner, ger den akademiska personalen möjlighet att fördjupa sig i samlingarna.
Digital utveckling
Digital utveckling inom Nationalmuseum handlar om att med hjälp av teknik göra konsten och kulturarvet mer tillgängligt, användbart och engagerande för en bred publik.
Digital utveckling omfattar ett brett spektrum av initiativ som syftar till att förbättra både besökarnas upplevelser och institutionens operativa effektivitet. Det innefattar bland annat att integrera digital teknik i olika aspekter av museiverksamheten, exempelvis interaktiva utställningar eller utbildningsprogram.
Den digitala utvecklingen handlar även om att digitalisera och tillgängliggöra samlingarna och kunskapen om samlingarna online. Digitaliserade samlingar möjliggör att föremål som av olika anledningar inte kan visas eller hanteras fysiskt kan forskas på, bevaras och visas i det digitala rummet. Digitaliseringen gör det också möjligt för publiken att använda och ta del av kulturarvet oavsett geografiska eller fysiska hinder.
Nationalmuseum arbetar kontinuerligt för att samlingarna, och kunskapen om dem, ska finnas fritt tillgängligt i användbara format för att både människor och maskiner ska kunna använda informationen.
Forskningsförmedling
Förlagsverksamhet
Forskningsprojekten resulterar i publikationer av olika slag – bland annat samlingskataloger, resonerande kataloger och utställningskataloger – och en publikationsverksamhet är knuten till museet. Forskning i fokus är en publikationsserie som presenterar aktuell forskning med koppling till Nationalmuseums samlingar. Nationalmuseum publicerar också Art Bulletin of Nationalmuseum, en konstvetenskaplig tidskrift som ges ut på engelska två gånger per år och som lyfter fram de mest betydande nyförvärven genom vetenskapliga artiklar. Författarna är i huvudsak verksamma vid Nationalmuseum. Sedan 2014 ges Art Bulletin ut i ett digitalt format.
Föreläsningar och konferenser
Konsthistoriskt seminarium – Den sista fredagen varje månad anordnas en öppen forskningsinriktad föreläsning, se kalendariet.
Tessinföreläsningen – Varje år bjuder Nationalmuseum in en framstående internationell forskare till en föreläsning inom konstvetenskap. Föreläsningen, som är offentlig, är ett sätt att hylla en exceptionell forskare inom konstvetenskapen och betona museets engagemang till forskningen.
Nationalmuseum arrangerar, ofta i samarbete med andra institutioner, konferenser inom olika fält. Du hittar dem i kalendern.
Kommande konferenser:
- Sinnenas samklang: Bildkonst, musik och ljudmiljöer kring år 1900.
4 oktober 2024. Call for Papers, 1 maj 2024.
Nätverk
RIHA, the International Association of Research Institutes in the History of Art.
Kontakta forskningsavdelningen
Om du har frågor rörande museets forskning kontakta forskningen@nationalmuseum.se.
Vid frågor rörande digital utveckling, kontakta gärna digitalutveckling@nationalmuseum.se.
Vid frågor rörande samlingarna, kontakta gärna samlingarna@nationalmuseum.se.
Vi har tyvärr ingen möjlighet att besvara allmänna frågor om konst eller specifika frågor om verk och konstnärer som inte ingår i eller har direkt anknytning till museets samlingar.
Mer om forskningen vid Nationalmuseum
Introduktioner till ett urval av Nationalmuseums forskningspublikationer
Dutch Drawings in Swedish Public Collections
På Nationalmuseum finns Sveriges största samling av nederländska mästarteckningar. Efter ett långt forskningsarbete presenteras de nederländska mästarteckningarna i svenska offentliga samlingar i en rikt illustrerad katalog. Här visas ett mindre urval.
Italian Paintings
Del ett av den första resonerande katalogen över Nationalmuseums samling av italienska målningar publicerades 2015. Här visas ett mindre urval ur katalogen.
Italian Paintings
Del ett av den första resonerande katalogen över Nationalmuseums samling av italienska målningar publicerades 2015. Här visas ett mindre urval ur katalogen.