Nationalmuseum är en statlig myndighet som leds av en överintendent som utses av regeringen. Förordnandet löper över sex år och kan sedan förnyas med ytterligare tre år. Som stöd finns ett insynsråd vars uppgift är att utöva insyn och att ge råd till överintendenten.
Inom myndigheten ingår verksamheterna vid Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum med ett omfattande program av tillfälliga utställningar, pedagogisk verksamhet, offentliga föreläsningar och evenemang. Utställningar med föremål från samlingarna produceras årligen till Nationalmuseum Jamtli, Gripsholms och Läckö slott. Myndigheten har även ansvar för konsten som visas på flera olika slott och herresäten runt om i landet.
Genom forskning och tillgång till arkiv, bibliotek och publikationer säkras kunskapsförmedlingen. Digitaliseringen av samlingarna ger möjlighet för fler att ta del av och fördjupa sig inom konsten oavsett var de befinner sig. Konsten tillgängliggörs även genom långtidslån av konstföremål till statliga myndigheter liksom korttidslån till utställningar både nationellt och internationellt. Samlingarna är statlig egendom som aldrig får säljas utan ska vårdas och bevaras så att även kommande generationer får möjlighet att uppleva dem.
Anslagen som Nationalmuseum får från staten varierar från år till år och täcker ungefär 70% av de fasta kostnaderna. All verksamhet i form av utställningar och pedagogiskt program finansieras på egen hand genom intäkter från biljetter, visningar, försäljning av böcker, uthyrning av lokaler, samarbeten och donationer. Nationalmuseum har inte några statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan tillskott till samlingarna görs genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.
Uppdraget
Nationalmuseum har till uppgift att främja konsten, konstintresset och konstvetenskapen. Myndigheten ska särskilt levandegöra de äldre konstformerna och deras samband med den nutida konsten och samhällets utveckling samt verka för konstnärlig och kulturell förnyelse. Myndigheten ska verka för att verksamheten ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället.
I uppdraget ingår att:
- vårda, förteckna, vetenskapligt bearbeta och genom nyförvärv berika samlingarna
- tillgängliggöra konsten genom utställningar och pedagogisk verksamhet samt bedriva utlånings- och depositionsverksamhet
- vetenskapligt bearbeta samlingarna av konst och konsthantverk
- verka för ökad kunskap grundad på forskning och samverkan med andra, exempelvis universitet och högskolor, och förmedla kunskap inom verksamhetsområdet
Myndigheten ska även bedriva internationellt och interkulturellt utbyte och samarbete samt arbeta för en regional närvaro genom till exempel samarbeten med regionala museer.
Nationalmuseum beslutar om utförseltillstånd och exporttillstånd för att föra ut kulturföremål från Sverige.
Länkar
Förordning med instruktion för Nationalmuseum
Regleringsbrev avseende Nationalmuseum