Susanna Pettersson reflekterar över sina fem år som Nationalmuseums överintendent och lyfter några tankar om museets framtid.
Jag har varit Nationalmuseums överintendent i fem år. Och vilka år det har varit! Vi utsågs till Årets museum 2022 och vi har jobbat för att konst och design ska bli en viktig del i människors liv. Vi har uppnått enormt mycket. Nu är det dags för mig att gå vidare men innan dess vill jag lyfta några tankar och frågeställningar kring Nationalmuseums framtid.
Verksamhet med stor påverkan
Nationalmuseum är verksamt på Blasieholmen i Stockholm, Gustavsbergs Porslinsmuseum, Jamtli i Östersund samt Läckö och Gripsholms slott plus på våra digitala plattformar. Vi når sammanlagt cirka 1–1,5 miljon besökare under ett vanligt år och omkring 7–8 miljoner digitala besökare. Vi har visat våra fina utställningar i andra länder och producerat imponerande internationella vandringsutställningsprogram som jag är riktig stolt över. Vi har nått och fortsätter att nå nya målgrupper och vår pedagogiska verksamhet är i världsklass. Forskningen, som står mitt hjärta nära, har blivit synligare och fått högre status. Att investera i forskning är att investera i framtiden. Det externt finansierade projektet Unga forskare som erbjuder nyligen examinerade studenter möjlighet till korta forskningsprojekt är exempel på ett sådant initiativ som stöder forskning och satsar på kunskap.
Landets kulturarv och beredskap
Kriget i Ukraina har visat hur viktigt det är att Sverige förstår betydelsen av sitt kulturarv. Jag har haft flera diskussioner med tjänstemän, politiker och sakkunniga och märkt hur svårt det är att driva de stora och besvärliga men oerhört viktiga frågorna när kulturarvet inte är ett prioriterat område i Sverige. Det är oroväckande. Regeringen, Stockholms stad och vissa myndigheter måste vara redo att jobba tillsammans när vi pratar om, i Nationalmuseums fall, en av de viktigaste och mest värdefulla konst- och designsamlingarna i Europa. Vissa åtgärder måste kunna genomföras snabbt:
1) Kulturarvet måste omfattas av MSB:s beredskapsområden.
2) Skyddslagen måste uppdateras så att kulturarvsinstitutioner finns med.
3) Regeringen måste avsätta medel som säkerställer att Nationalmuseums samlingar är i tryggt förvar för kommande generationer.
Statsanslag
Nationalmuseum återöppnade i oktober 2018 efter en omfattande renovering. Renoveringen kostade cirka 1,3 miljarder kronor. När jag tillträdde som överintendent i augusti 2018 kommenterade jag det strukturella underskottet i Nationalmuseums budget. Jag ställde frågan: varför renovera museet för dyra pengar om medel inte finns (alls) för att driva verksamheten? Statsanslaget täcker knappt de fasta kostnaderna (hyror och lönekostnader) och all verksamhet såsom utställningar, pedagogisk verksamhet och offentliga föreläsningar måste finansieras externt. För att överleva har vi genomfört ett flertal olika besparingsåtgärder: sagt upp kontorslokaler, varslat personal, minskat antalet utställningar, stängt en extra dag i veckan och vridit och vänt på varenda sten för att minska utgifterna. Detta är inte längre hållbart. Det som behövs är en höjning av anslagsnivån med 40 miljoner per år för att bli av med det strukturella underskottet och för att säkerställa att museet kan fortsätta hålla sina dörrar öppna.
Det kan vara intressant att veta att för första gången i historien rekryterar alla nordiska nationalgallerier nya chefer under samma kalenderår. Konkurrensen om kompetenta chefer är med andra ord, större än någonsin.
Kultur som superpower
Trots alla ekonomiska utmaningar måste vi komma ihåg att Nationalmuseum har en av de finaste samlingarna i Europa. Personalens kunskaps- och kompetensnivå är hög. Potentialen är enorm. Jag kan inte tänka mig en bättre arbetsplats. Och jag är tacksam över att jag har fått vara med i fem år för att ta Nationalmuseum till nästa nivå nationellt och internationellt.
Tack till alla er som jag har fått möjlighet att träffa, tack till alla er som stöder Nationalmuseum och tack till alla våra besökare!
// Susanna Pettersson, Överintendent Nationalmuseum