Publicerad 2020-08-12
Nationalmuseum har fått barnstolen HI 56 som gåva till samlingarna. Den orange barnstolen formgavs av inredningsarkitekt Stig Lönngren och tillverkades av björkplywood av snickarmästare Lars Larsson. Båda var medlemmar i den så kallade HI-gruppen som bildades 1957 och som formgav 100 möbler under de sex år de var verksamma.
Stig Lönngren hade dubbel utbildning som både snickarmästare och inredningsarkitekt. Det var också han som tog initiativ till att HI-gruppen bildades 1957. H stod för hantverksmästare och I för inredningsarkitekter. I en tid präglad av massproduktion och masskonsumtion ville medlemmarna värna om hantverkets värden. Genom att hantverkare och inredningsarkitekter samarbetade nära kunde nya möbeltyper utvecklas.
- HI-gruppen ville vara ett alternativ till den industriella möbelproduktionen. Men medlemmarna var inte fientligt inställda till industriproduktion i sig, utan tvärtom var deras mål att hantverksmöblerna skulle serietillverkas. Inte minst deras möbler av plywood, ett material som sällan används till hantverksmöbler, säger Cilla Robach, förste intendent med inriktning på konsthantverk och design på Nationalmuseum.
Den höga barnstolen HI 56 är tillverkad av björkplywood. Konstruktionen är på samma gång enkel och komplex. Den består av ett enda ben, format till en kon, bred nedtill och smal upptill. En horisontell sits har fällts ned i konen så att kanterna skyddar barnet från att ramla ur. Mjukt rundade rektangulära hål på sidan fungerar som fotstöd. Den runda bordsskivan är avtagbar. Såväl den lekfulla formen som den klara färgen uttrycker 1960-talets popålder och tidskriften Forms recensent Gunilla Lundahl ifrågasatte 1966 varför stolen inte hade tillverkats i det för tiden typiska materialet plast. Barnstolen lanserades på HI-gruppens utställning på Hantverket 1963, samt visades året därpå på Röhsska museet i Göteborg och i Karlstad, Falun och Gävle.
Intresset för barnmöbler var stort under 1960-talet och på HI-gruppens utställning 1966, vilken skulle bli deras sista, presenterade Stig Lönngren och Lars Larsson en serie mjukt rundade möbler för barn av lackerat plywood. Möblerna hade Lönngren och Larsson utvecklat i samarbete med Stina Sandels, docent i pedagogik.
Någon större serieproduktion av HI-gruppens hantverksmöbler kom aldrig till stånd. Deras design- och konstruktionslösningar var dock i praktiken alltför komplicerade och kostbara för att någon effektiv produktion till rimliga priser. Detta var också orsaken till att gruppen lade ned verksamheten redan 1966.
I Nationalmuseums samlingar finns sedan tidigare två av HI-gruppens plywoodmöbler: stolen HI 76 av Hans Johansson och Anders Berglund, samt väggskåpet HI 91 av Stig Lönngren och Lars Larsson.
Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärvet är en generös gåva av Stig Lönngren.
Inventarienummer:
Stig Lönngren och Lars Larsson, Barnstol ”HI 56”, 1963. NMK 100/2020
Fler nyheter från Nationalmuseum
- Nationalmuseum har förvärvat nyckelverk av Lotte Laserstein publicerat 2024-11-22
- Årets hedersporträtt 2024: Max Martin av Mikael Jansson publicerat 2024-10-08
- Stort utlån från Nationalmuseum till utställning på Versailles i samband med OS i Paris publicerat 2024-06-27
- Målning i Nationalmuseums samlingar nyligen attribuerad till kände konstnären Carel Fabritius publicerat 2024-05-22
- Minor Arcana: samarbete med Dansens hus i performanceverk där museibesökaren deltar publicerat 2024-05-02