Publicerad 2024-03-12
En av våra mest folkkära keramiker har lämnat oss men hennes minne är högst levande. Lisa Larsons formgivning och figurer kommer alltid att vara i tiden, en nationalskatt bevarad för framtida generationer.
Lisa Larson arbetade vid Gustavsbergs porslinsfabrik mellan 1954 och 1980. År 2000 donerade Kooperativa Förbundet, Gustavsbergssamlingen till staten och Nationalmuseum, som allt sedan dess har förvaltat den. Museet har därför även haft äran att ta hand om hundratals kreationer som Larson skapade under tiden på fabriken. När porslinsmuseet i Gustavsbergs hamn återöppnades 2020, efter renovering och omgestaltning, gjordes det med en separatutställning om Lisa Larson. Över 200 föremål, adventsbarn och katter som återfinns i många svenska hem, kunde upplevas av museibesökare. Då var hon också generös mot museet, genom att formge en ny figur, museimusen. Det sista samarbetet Nationalmuseum hade med Lisa Larson var figurinerna Okända djur. Fyra nya fantasidjur i serien började säljas på Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum december 2023.
Exempel på Lisa Larsons föremål hittar du just nu i Designmagasinet på Nationalmuseums entréplan där vi har samlat keramikens historia genom tiderna. Nationalmuseums uppdrag är att bevara föremålen för framtida generationer att upptäcka den keramiska skatten skapad av Lisa Larson.
Fler nyheter från Nationalmuseum
- Årets hedersporträtt 2024: Max Martin av Mikael Jansson publicerat 2024-10-08
- Stort utlån från Nationalmuseum till utställning på Versailles i samband med OS i Paris publicerat 2024-06-27
- Målning i Nationalmuseums samlingar nyligen attribuerad till kände konstnären Carel Fabritius publicerat 2024-05-22
- Minor Arcana: samarbete med Dansens hus i performanceverk där museibesökaren deltar publicerat 2024-05-02
- En majdemonstration, av Eugène Jansson publicerat 2024-04-24