September 2023
Per Hedström, tillförordnad överintendent, skriver om skäl till, och konsekvenser av, underfinansieringen av Nationalmuseums verksamhet.
Den senaste tiden har press och media satt extra ljus på Nationalmuseum. Med rubriker som ”Hyrorna äter upp verksamheten för statens kulturinstitutioner” (DN 230823), ”Kris på museerna ger färre konstutställningar” (TT 230826), ”Nationalmuseum kan tvingas flytta” (SvD 230828) och ”Nationalmuseum kan stänga för gott: Situationen är akut” (Aftonbladet 230831) har Nationalmuseums underfinansierade verksamhet lyfts fram.
Nationalmuseum har ett växande underskott som undergräver hela verksamheten. Underskottet är i stort sett en konsekvens – direkt eller indirekt - av kostnader för den stora renovering som gjordes av museibyggnaden för några år sedan. Renoveringen beslutades av regeringen och kostade ca 1,3 miljarder kronor. Statens satsning på en vacker och funktionell museibyggnad riskerar nu alltså att kväva den verksamhet som byggnaden var tänkt att innehålla.
Nationalmuseum gör i år stora besparingar med syfte att undvika en allt för snabb och dramatisk negativ ekonomisk utveckling. Det innebär bland annat att vi minskat antalet tillfälliga utställningar, förlängt utställningsperioden för befintliga utställningar och att vi har stängt en extra dag i veckan (på tisdagar). Möjligheterna till besparingar är dock små i förhållande till det ökande underskottet. Det är också viktigt att veta att Nationalmuseums resurser idag ligger på en låg nivå i jämförelse med exempelvis de andra nordiska nationalmuseerna som Nasjonalmuseet i Oslo och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn. För att komma i balans är Nationalmuseum i behov av en anslagshöjning på 40 miljoner kronor. Vi kan alltså inte med egna insatser helt hindra utvecklingen.
Nu ser vi därför två möjliga scenarier, under förutsättning att Nationalmuseums statliga anslag inte ökas radikalt. Det handlar om att antingen stänga museet, eller att lämna museibyggnaden och leta efter en billigare utställningslokal. Båda dessa alternativ är naturligtvis mycket dåliga. Vi hoppas förstås att de kan undvikas – vilket kräver ett kraftfullt agerande från regeringen.
//Per Hedström, tillförordnad överintendent