Rysslands krig i Ukraina skakar hela världen och slår hårt på alla nivåer. Katastrofen har många ansikten. Människor som flyr, skadas och dör. Städer som bombas och förstörs och museer och kulturarvsbyggnader brinner. Överintendent Susanna Pettersson skriver om hotet mot det ukrainska kulturarvet.
Nationalmuseum har skrivit under CMS:s (Centralmuseernas samarbetsråd) uttalande som fördömer Ukrainas invasion och uppmanar Ryssland att respektera Unescos 1954 Hague Convention for the Protection of Cultural Property in the Event of Armed Conflict. Konventionen skrevs efter andra världskriget för att garantera att världen inte skulle upprepa samma misstag igen. Förstörs kulturarvet är det omöjligt att få det tillbaka.
För några dagar sedan ringde jag min museichefskollega i Lviv. Vi pratade om museets behov av att evakuera sina samlingar. Under andra världskriget fördes de mest värdefulla verken bort från krigsområden med lastbilar och tåg. Nu är det annorlunda. I Ukraina hinner man evakuera på plats men det är bråttom. Det är många museer som gör sitt bästa för att stödja museerna i Ukraina. Polska museikollegor bistår till exempel med material och erbjuder sig att ta emot ukrainska museianställdas familjer. Även vi på Nationalmuseum stöder museer i Lviv med material och andra medel.
Ukraina har unika museer med stora samlingar, palats, monument, minnesplatser och kyrkor som utgör landets och världens kulturarv; Aivazovsky National Art Gallery i Feodosija med världens största samling av Ivan Aivazovsky’s (1817-1900) marinmålningar, fler än 400 stycken. Lviv National Art Gallery har 62 000 föremål i sina samlingar med ukrainska, polska, italienska, tyska, franska, flamländska, holländska, spanska och andra europeiska verk. Museum of Historical Treasures of Kiev har bland annat världens finaste samling av skytiska metall- och stenföremål samt en samling av ukrainska guldsmedsföremål från 1300- till 1800-talet. Och listan kan göras längre. Allt detta hotas nu av det pågående kriget.
Ivankiv Historical-Cultural Museum med arkeologiska objekt, historiskt material och konstsamlingar brann ned redan den 28 februari tillsammans med målningar av ukrainska folkkonstnären Maria Prymachenko (1909-1997). Och förmodligen är det bara början.
Personligen trodde jag aldrig att vi skulle behöva uppleva detta. Att se sådan gränslös brutalitet som bara kan fördömas.
Vill du veta mer? Läs:
ICOM:s (International Council of Museums) uttalande om den ryska invasionen
Mystetskyi Arsenal National Art and Culture Museum Complex i Kyiv har publicerat a list of actions som internationella museer kan använda för att visa solidaritet och stöd.
Vill du hjälpa till?
Stiftelsen Nordiska museet har startat en fond för insamling av ekonomisk hjälp i Sverige och Norden för att rädda Ukrainas kulturarv. Insamlingen sker i nära dialog med Riksantikvarieämbetet, Centralmuseernas samarbetsråd och museer i Sverige och Norden.
//Susanna Pettersson, Överintendent Nationalmuseum