Varje år producerar Nationalmuseum en sommarutställning på barockslottet Läckö beläget vid Vänern. Konstverken kommer från Nationalmuseums samlingar och sommaren 2022 år kretsade temat kring hur människan rest i olika tider och vilka spår detta avsatt i bildkonst och konsthantverk.
I äldre tid hade resor främst ett praktiskt, ekonomiskt eller andligt mål. Pilgrimsresorna genomfördes genom egna uppoffringar för att nå vissa heliga platser. Diplomatiska uppdrag föranledde ofta resor som innebar stora logistiska utmaningar och även en kostsam fasad för att öka uppdragets lyckosamma genomförande. Ett exempel på det är Magnus Gabriel De la Gardies ambassadresa till Paris 1646. Han var en betydelsefull person i Läckös historia som föddes för exakt 400 år sedan. En annan ägare till Läckö som uppmärksammades i utställningen är Carl Gustaf Tessin och hans omfattande resor i Sverige och Europa.
Unga adelsmän genomförde bildningsresor i Europa, främst under 1600- och 1700-talen, och tog nya impulser till Sverige. Upptäcktsresanden drevs av nyfikenhet och vetenskaplig ambition att förstå världen. Med införande av semester och ökade ekonomiska ramar blev det under 1900-talet möjligt för allt fler att kunna resa. Våra nöjesresor med bil, tåg, båt och flyg görs utifrån samma längtan att förstå världen, att upptäcka och möta nya kulturer och människor.
Läckö slott och Nationalmuseum
Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad museer, slott och herresäten runt om i Sverige. Läckö slott på Kållandsö i Västergötland är ett av dem.