Möt serietecknaren och poddaren Liv Strömquist och journalisten Henrik Torehammar i ett samtal om Trollkarlen från Oz och vad det är som gör barnboksklassikern och filmatiseringen så relevant än idag. Den omtyckta berättelsen är en viktig inspirationskälla för Vaginal Davis aktuella utställning Naked on my Ozgoad på Nationalmuseum.
Har du fått ett meddelande om att kvällens evenemang är inställt? Ignorera det. Samtalet genomförs som planerat.
Tid
Torsdag 12 september kl 18:00–19:30
Plats
Södra ljusgården, entréplan
Språk
Svenska och engelska
Kostnad
Fri entré, men platsbiljett krävs
Dorothy, plåtmannen, röda rubinskor och en gul tegelväg – det är många som älskar och har inspirerats av den fantasifulla och hjärtevärmande barnboksklassikern Trollkarlen från Oz. Inte minst den amerikanska konstnären Vaginal Davis, vars aktuella utställning på Nationalmuseum, Naked on my Ozgoad, är en radikal omtolkning av berättelsen, med skulpturer, ljudverk och hieroglyfiska teckningar.
I kvällens samtal utforskar vi vad det är i berättelsen som fortfarande lockar till nyläsning och omtolkningar, mer än 120 år sedan första boken publicerades. Bland de som här i Sverige har starka minnen av böckerna och filmatiseringen finns serietecknaren och poddaren Liv Strömquist och journalisten Henrik Torehammar. De berättar om sina personliga resor till Oz och vad berättelserna har betytt för dem och vad som gör dem relevanta än idag. Inte minst har böckerna haft en betydande inverkan på queer kultur, genom sina teman, symbolik och mottagande inom HBTQ+-gemenskapen.
Kvällens samtal leds av Lena Eriksson, chef för pedagogik på Nationalmuseum och avslutas med en kort Q&A på engelska med utställningens kurator Hendrik Folkerts och konstnären själv, Vaginal Davis.
Mer om Trollkarlen från Oz
När författaren L.M. Baum gav ut Trollkarlen från Oz år 1900 hade han nog inte kunnat ana att boken hann bli så populärt redan under hans livstid. Han skulle skriva inte mindre än 13 böcker till i Oz-serien och boken skulle sättas upp som musikal (redan 1902) och senare även filmatiseras ett flertal gånger. Mest känd är nog Victor Flemings version från 1939 med Judy Garland i rollen som huvudkaraktären Dorothy Gale som efter en tromb förflyttas ihop med sin hund Toto till det fantastiska landet Oz där de måste klara sig igenom en mängd äventyr för att hitta hem igen.
Liv Strömquist. Foto: Emil Malmborg.
Om Liv Strömquist
Liv Strömquist är serietecknare och författare, känd för serieböcker som kombinerar humor med analyser av sociala och politiska frågor. Hon har sedan 2005 gett ut tio seriealbum och driver poddarna En varg söker sin podd med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Stormens utveckling med Ola Söderholm och Jonatan Unge. Tillsammans med dramatikern Ada Berger har hon också skapat tre pjäser tillsammans med som satts upp på Dramaten.
Henrik Torehammar. Foto: Staffan Löwstedt.
Om Henrik Torehammar
Henrik Torehammar är journalist och tidigare radioprogramledare med inrikespolitik till sin specialitet. Sedan 2022 är han inrikespolitisk kommentator på Svenska Dagbladet där han också medverkar i podden Politiken. Under sina år på Sveriges radio var han med och byggt upp podden Det politiska spelet och blev en välkänd röst som programledare i P1-morgon och i partiledarutfrågningar. 2019 fick han pris Sveriges Radios språkpris med motiveringen: En formuleringsfantastisk enfant terrible som reformerar, attraherar och rör om med halsbrytande iakttagelser och oefterlikneliga liknelser.
Det finns inga kommande händelser