Gillar du att rita och har lust att upptäcka saker om djur? Gör en utflykt och packa ner papper, pennor och andra ritgrejor. Gnugga fram bilder av blommor och blad, rita av småkrypen runt omkring dig och sätt samman bilderna till ett kollage!
Konstnären Bruno Liljefors målade och tecknade av djur i naturen. Innan han gick ut packade han sin ryggsäck med kikare, ritblock, pennor, akvarellfärg och kamera. Säkert slank det ner några smörgåsar och lite att dricka också. Sedan var det dags att ge sig ut och teckna och fotografera djur och natur. Med stöd av alla bilder han gjort utomhus var det sedan inte särskilt svårt för honom att göra målningarna av djuren så de såg riktigt levande ut.
Gillar du att rita och har lust att upptäcka saker om djur? Gör som Bruno och bege dig iväg på utflykt! Det behöver inte vara långt bort, bara där finns en chans att stöta på småkryp och fåglar.
Det här behöver du:
Packa en ryggsäck med blyertspennor, kritor, tunna och tjocka ritpapper, en glas- eller plastburk och förstås något gott att äta och dricka! Har du ett förstoringsglas är det toppen att ta med. En kamera kan vara bra att ha också.
Frottage – gnugga fram en bild av naturen
Du kan börja med att göra frottage för att känna in naturen. Frottage är franska och betyder något som har gnuggats.
Gör så här:
Lägg ett tunt papper på en yta som en stens yta, ett blads yta, en trädstam eller något annat som du vill ha ett avtryck av, och gnugga eller stryk över pappret med en blyertspenna eller krita. På så sätt för du över ytans skrovlighet (man kan kalla det för struktur) till pappret. Det blir som ett avtryck på pappret.
Du behöver hålla pennan snett, nästan lägga den ner, så den gör breda spår när du gnuggar. Eller om du har valt en krita, lägga den ner så hela bredsidan kan fara över pappret och gnugga på.
Det krävs nog att du provar några gånger. Genom misstagen kommer du tillslut att upptäcka hur du bäst ska göra för att avtrycket på pappret ska bli tydligt! Det är nästan som magi när frottaget växer fram.
Rita av småkryp i närbild
Nu kan det vara dags att leta efter djur för att rita av dem. Det kan vara lite tufft att se precis hur en bladlus, myra eller larv ser ut om den rör på sig men när du tecknar kanske du kan uppfatta hur många ben djuret har och i nästa teckning om djuret har rund eller avlång kropp. Var sitter ögonen? Äter den? Fånga den i glasburken en stund så du kan undersöka den i lugn och ro och släpp ut den sen! Har du en kamera kan du fotografera djuret.
Genom ett förstoringsglas ser du superbra och har du riktig tur kanske du kan lista ut vad det är för djur ?
Klipp, klistra, kollage
Hemma igen tar du fram dina teckningar och frottage så du kan se alltihop. Har du tagit med stenar lavar eller växter hem är det lätt att göra frottage hemma också.
Om du vill kan du klippa och klistra ihop ett kollage av alltihop. Kollage är franska och betyder något som är klistrat.
Gör så här:
Ta ett stort papper, vitt eller färgat, klipp till dina frottage och lägg ut dem som du vill ha dem på det stora pappret. Klistra fast dem.
Nu kan du klippa ut dina små djur och klistra fast dem i den natur du själv gjort. Kanske vill du teckna ännu mer ovanpå alltihop? Hitta på nya insektsarter! Och du, hitta på nya sätt att teckna, gnugga, sudda.
Tips: Pröva att göra fler frottage på andra sorters sakers olika ytor och skrovligheter. Till exempel en sten eller en frottéhandduk kan ge spännande effekter!
Fler tips från Ateljén
Spana in ateljéns bästa tips för att fixa och trixa med konsten, hemma eller i skolan.