Så roligt att du och din klass vill besöka Nationalmuseum, ni är varmt välkomna! Här har vi samlat information som vänder sig särskilt till er som besöker museet på egen hand.
Som lärare ansvarar du för din klass och för att ni vid besök i salarna respekterar andra besökare. Om ni besöker museet på egen hand föreslår vi att ni besöker utställningssalarna i mindre grupper och sprider ut er, och inte håller genomgångar framför konstverken.
Berätta att ni kommer
Vi vill att ni föranmäler ert besök till oss minst en vecka i förväg, även när ni går på egen hand. Skicka ett mejl till skola@nationalmuseum.se och berätta när ni planerar att komma, hur många ni är och vilka delar av museet ni i första hand tänker titta på. Var ute i god tid!
Om det samtidigt är många andra skolklasser som anmält besök på egen hand ber vi er hitta en annan tid, så att ni får ett så bra besök som möjligt.
Dela upp er
Vi ber er att dela upp klassen i mindre grupper innan ni går in i museet för att undvika trängsel. Blockera inte passager för andra besökare.
Säg till när ni är på plats
Anmäl ert besök i entrékassan i entréhallen när ni kommer till Nationalmuseum.
Vad kostar det?
Förskolan, grundskolan och gymnasiet har fortfarande fri entré till hela museet. Lärare/pedagoger eller andra vuxna som hjälper till under besöket har också fri entré. Observera att det inte är fri entré för vuxenstuderande.
Förbered er på att dela museet med andra
Ni kommer att dela museisalarna med andra besökare. Som lärare ansvarar du för din klass och för att ni vid besök i salarna respekterar andra besökare.
Får eleverna gå runt i museet på egen hand?
Nej, lärare och medföljande vuxna är ansvariga för eleverna under ert besök på museet. Vi rekommenderar minst 1 vuxen per 10 elever. Dela gärna upp er och undersök salarna i mindre grupper.
Förbered vad ni vill se och vilka frågor ni ska undersöka
Museets webbplats och app för smarta telefoner är två bra källor till information och inspiration inför ert besök. Här finns praktisk information om vår byggnad och hur ni hittar såväl utställningar som klädskåp och toaletter men också mer om samlingarna, enskilda konstverk och utställningar.
Lärarhandledningar och annat material för skolgrupper
Under rubriken Studiematerial här på webbplatsen finns handledningar för tre centrala teman: "Porträtt och identitet", "Skönhetsideal genom tiderna" och "Genvägar till konstens visklek". Där finns också tips på andra sätt att arbeta med konsten på egen hand.
Museets samlingar presenteras kronologiskt, längs med en tänkt tidslinje från 1500 till idag. Du hittar ett urval från Tidslinjen i appen. Du kan också läsa mer och se bilder på konstverken i Tidslinjen här på webbplatsen.
Villa Curiosa
Villa Curiosa är en sinnlig, absurd och filosofisk utställning som ger nycklar till tolkning och upplevelse av konst. Berättelsen om en magisk ramsa löper som en röd tråd genom utställningen och visar vägen till de förmågor vi behöver för att utforska konstvärlden.
Skolklasser och fritidsgrupper som vill besöka utställningen på egen hand är välkomna under museets ordinarie öppettider. Tänk på att föranmäla ert besök minst två veckor i förväg, via e-post till skola@nationalmuseum.se.
Besöksappen – en guide till konsten
I museets app finns, förutom praktisk besöksinfo, fördjupad information om föremålen och utställningarna som visas i museet. De presenteras med bild och text och i audioguider där museets sakkunniga berättar eller samtalar om olika teman som har anknytning till utställningarna. Där fins också audioguiden "Vad är Nationalmuseum?" för barn och nyfikna vuxna. Du hittar appen i GooglePlay (för androidtelefoner) eller i AppStore (för iphone).
Böcker om konst
Det finns också två nya böcker om museets konstverk som är bra förberedelsematerial. Pippi på konst är en bok för barn och nyfikna vuxna och Konstskatter ur samlingarna för vuxna som vill veta mer om föremålens historia. Du kan beställa dem via vår bokshop online.
Matsäck
Matsäcksrummet på nedre botten är öppet för alla, men klasser med bokat skolprogram har företräde.
Allmänt inför besöket
Allmänna råd och praktiska tips för skolklasser som besöker Nationalmuseum hittar du här.