I skolprogrammet Hightech då och nu fokuserar vi på spännande designföremål och innovation. Design finns idag överallt omkring oss och behovet av kreativitet, nya idéer och utveckling av nya hållbara material är stort. Men hur har det sett ut genom historien? Skolprogrammet riktar sig till åk 7–9.
Vad var nytt på 1500-talet eller 1980-talet och hur har nya saker påverkat sin samtid? Vad hände till exempel när tiden äntligen gick att bära med sig eller när plasten som material slog igenom? Vilka möjligheter öppnas när vi kan 3d-printa biologisk vävnad?
Boka skolprogrammet och ge dina elever möjlighet att uppleva design och konsthantverk öga mot öga. Genom funktion, material och form kan vi lära oss hur formgivaren tänkt utifrån tidens förutsättningar. I visningen går vi längs tidslinjen i museet från 1500 talet till idag och dyker in i några spännande, roliga och oväntade föremål och ser vilka avtryck de har gjort i historien.
Skolprogrammet Hightech då och nu vill stimulera elevernas nyfikenhet och kunskap om form och design omkring oss.
Skolprogram för åk 7–9
Formgivare har genom tiderna haft ett brinnande intresse för att utveckla, ställa frågor och skapa nytt inom sina fält. Det som vi idag tar för givet har en gång varit nytt och banbrytande. I skolprogrammet Hightech då och nu får eleverna möta några utvalda föremål som stått för förändring. Varför och hur har de kommit till? Vi tar upp dåtidens nya behov, tekniska innovationer och hur material, teknik och tidens ideal har påverkat de föremål vi har omkring oss. Genom skolprogrammet belyses sammanhang och samband mellan design och samhälle och reflekterar även över hur föremål konsumerats.
Visning med ateljé – Något nytt?
I ateljén testar vi designanalys och funderar över vad form och material berättar för att sedan processa loss med snabba skisser och prototyper utifrån ett designuppdrag.
Koppling till läroplanen:
Skolprogrammet Hightech då och nu kan användas i undervisningen inom teknik, bild, slöjd, samhällskunskap och historia.
Boka skolprogram
Skolprogrammet kan bokas alla vardagar som museet har öppet
Endast visning: 1 timme
Tisdag, onsdag, fredag: kl 9–15:30
Torsdag: kl 9–18:30
Visning med ateljépass: 2,5 timmar
Tisdag, onsdag, fredag: kl 9–14
Torsdag: kl 9–17
Kostnad
Visning, vardagar: 1 000 kr/klass
Visning med ateljépass, vardagar: 1 700 kr/klass
Kontakt
För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se
Förberedelsematerial
Ett bildmaterial för de elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket: hur museet ser ut och vad som kommer att hända under besöket. Titta tillsammans i klassrummet eller ladda ner och ta med er när ni kommer på besök.
Bra att veta inför besöket – Visning (pdf)