Tillsammans undersöker vi konstens roll i att skapa och lansera en nationell identitet kring sekelskiftet 1900. Vad anses vara typiskt svenskt idag och vilka kopplingar går att göra till Nationalmuseum och dess samlingar? Skolprogrammet riktar sig till gymnasiet och kan användas i flera olika ämnen.
När idén om nationalstaten hade slagit igenom vid mitten av 1800-talet blev det viktigt att etablera en nationell kultur och historia. I konsten, litteraturen och det offentliga rummet formulerades berättelser som skapade en känsla av gemenskap bland landets invånare – inte minst på Nationalmuseum som öppnade 1866 och länge var Sveriges största publika byggnad. Vi tittar närmare på konstens kraft i den nationalistiska historieskrivningen och diskuterar vilken inverkan den kan ha på oss idag.
Vad som anses vara svenskt är inte statiskt utan förändras över tid, vilket Nationalmuseums samlingar vittnar om. I detta skolprogram fokuserar vi på decennierna kring sekelskiftet 1900 då starka nationaliseringsprocesser sker på flera plan i samhället parallellt. Vi undersöker och fördjupar oss i Nationalromantik som begrepp och estetisk rörelse.
Skolprogrammet för gymnasiet
I skolprogrammet Nationalromantik – skapandet av svenskhet i och genom konsten reflekterar vi över dagens syn på vad som anses vara svenskt utifrån nationalromantiska bilder i museets samlingar. Vi undersöker vilka motiv som har blivit nationellt kodade och varför. Vi funderar över den visuella kulturens kraft i samhället och lär oss tolka bilder tillsammans.
Vi diskuterar nutidens syn på det nationella arvet och analyserar dess rötter utifrån frågor som: hur påverkar Nationalromantiken oss idag? Hur tolkar vi vår kultur? Hur påverkas vår syn på det svenska utifrån bilder som vi ser i reklam och sociala medier? Hur har nationalismen som tankesystem utvecklats i Sverige och vilka former tar den?
Koppling till läroplanen
Skolprogrammet kan användas som en del av undervisningen inom exempelvis de estetiska, humanistiska och samhällsvetenskapliga programmen.
Boka skolprogrammet
Skolprogrammet kan bokas alla vardagar som museet har öppet
Endast visning: 1 timme
Tisdag, onsdag, fredag: kl 9–15:30
Torsdag: kl 9–18:30
Kostnad: Visning, vardagar: 1 000 kr/klass
Kontakt
För frågor om skolprogram och övrig skolverksamhet, kontakta oss via e-post till: skola@nationalmuseum.se
Förberedelsematerial
Ett bildmaterial för de elever som behöver förbereda sig lite extra inför besöket: hur museet ser ut och vad som kommer att hända under besöket. Titta tillsammans i klassrummet eller ladda ner och ta med er när ni kommer på besök.
Bra att veta inför besöket – Visning (pdf)