Ta dig tid för Slow Art Day, lördagen den 5 april på Nationalmuseum! Delta i specialvisningar, prova på att brodera, lyssna på ett samtal om tid och konst, eller delta i en stunds konstchill. Välkommen till en långsam konstdag för både vuxna och barn!
Visste du att besökare på konstmuseer i genomsnitt bara ser några sekunder på ett konstverk? Att titta långsamt innebär att du istället för att se många verk ger mer tid till några få för att verkligen hinna se. Det är just det som Slow Art Day handlar om.
Passa på att prova på olika lugna och långsamma konstaktiviteter, runt om i museet hela dagen, och på egen hand. Scrolla ner för att se dagens program.
Tid
Lördag 5 april kl 11:00–17:00
Plats
Runt om i museet
Kostnad
Delvis gratis. Ordinarie entréavgift och visningsavgifter för vuxna, gratis inträde för alla under 20 år. Särskild avgift för att vara med på yoga.
Biljetter
Biljetter behövs till de flesta av aktiviteterna, förboka för att vara säker på att få plats.
Inspiration till långsamt tittande
I Södra ljusgården på entréplan visar vi ett antal filmer med exempel på hur slow-looking kan se ut. Filmerna visas när det inte pågår program i Södra ljusgården. Titta förbi och bli inspirerad inför din egen slow-looking upplevelse i Nationalmuseums samling!
Titta långsamt på egen hand
Titta gärna på våra två filmer där intendent Sara Borgegård Älgå tar dig med på långsamma tittar på Pierre Bonnards färglitografi Barnet och lampan och Eugène Jansons målning Stadens utkant. I anslutning till filmerna finns också handfasta tips på hur du tittar långsamt på konst på egen hand, i museet eller hemma.
Dagens program

Slow Yoga i Skulpturgården
Börja din långsamma konstdag med yoga i Skulpturgården tillsammans med Victoria Winderud från Little Peace Yoga.

Konstchill med drop-in
Sätt eller lägg dig ner på en mjuk yogamatta i den vackra Skulpturgården. Lyssna sen på ett ljudspår för en stunds avkoppling med konsten och rummet.

Titta, titta noga-visning för barn
Låt ditt barn upptäcka konsten genom att sakta ner en stund och titta länge och noga.

Ett samtal om tid med Micael Dahlén
I en värld där acceleration och tidsbrist ofta dominerar våra samtal blir frågan om hur vi upplever och talar om tid allt viktigare. Micael Dahlén, författare och professor, samtalar med Lena Eriksson, chef för pedagogik vid Nationalmuseum.

Slow looking-visning för vuxna
Följ med på en Slow looking-visning där vi tillsammans tittar långsamt på några utvalda målningar och samtalar om vad vi ser. Vad händer när vi tillsammans ser länge på ett och samma konstverk?

Workshop: Tid för broderi
Ge dig själv tid och fokus för fritt broderi i en workshop i Södra ljusgården. På plats finns broderi-material och handledning av konstnär/pedagog Sonja Löfgren-Birch som inspirerar till ett fritt skapande med nål och tråd. Inga förkunskaper krävs.
- lördag 5/409:30–10:45
- lördag 5/411:00–16:30
- lördag 5/411:30–12:15
- lördag 5/413:00–13:45
- lördag 5/414:00–15:00
- lördag 5/414:30–16:30